În urma controalelor efectuate în localurile din Dolj, inspectorii OJPC au constatat că aproximativ 74% dintre acestea nu respectă legislaţia în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Cele mai multe baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, controlate de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj, mai au nevoie de timp pentru a fi amenajate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
„Am controlat 35 de unităţi de alimentaţie publică. La 26 (aproximativ 74%) dintre acestea li s-au întocmit procese-verbale“, a declarat Gheorghe Marinescu, inspectorul-şef adjunct al OJPC Dolj. Potrivit acestuia, respectivele localuri au primit amenzi cuprinse între 250 şi 1.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptelor constatate. În plus, cei cu probleme mai mari au la dispoziţie 30 de zile să facă modificările necesare pentru a se conforma legislaţiei. În caz contrar, riscă să fie închise temporar.
„Oamenii încep să se pună la punct“
Nu toate localurile din judeţ sunt în neregulă. 17% din totalul unităţilor controlate respectau întocmai legislaţia în vigoare, în timp ce restul de aproximativ 8% aveau abateri mici, ce au putut fi remediate pe loc, astfel că acestea din urmă au primit doar avertismente din partea inspectorilor. „Oamenii încep să se pună la punct. Legislaţia s-a schimbat faţă de anul trecut, în sensul că, dacă până la 1 ianuarie 2009 suprafaţa destinată fumătorilor putea fi mai mare decât suprafaţa destinată nefumătorilor, acum e exact invers“, a precizat Gheorghe Marinescu. Spaţiile special amenajate pentru fumat trebuie să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor.
Ce spune legislaţia în vigoare
Potrivit OG nr. 5/2008 (Ordonanţa care modifică şi completează Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun), aceste spaţii trebuie să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta. În plus, nu trebuie să fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis şi să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun. Spaţiile respective trebuie să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: „Loc pentru fumat“, „Spaţiu pentru fumat“, „Încăpere în care este permis fumatul“.
Aceste prevederi nu se aplică însă localurilor a căror suprafaţă a întregului spaţiu public închis destinat clienţilor este mai mică de 100 de metri pătraţi. În cazul acelora, proprietarul sau managerul stabileşte dacă se va fuma sau nu în localul respectiv. În ambele cazuri, trebuie să afişeze la loc vizibil decizia luată: „În această unitate, fumatul este permis“/„În această unitate, fumatul nu este permis“, făcând referire şi la legislaţia în vigoare.