30.1 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCresc restanţele bancare

Cresc restanţele bancare

Doljenii sunt datori vânduţi. Restanţele lor la creditele bancare au crescut într-un an de 1,4 ori, depăşind pragul de 58 de mili-oane de lei.

Vrăjiţi de mirajul creditelor, doljenii au făcut împrumuturi fără să se gândească prea mult la viitor. Criza economică instalată şi în România începând din toamna lui 2008 şi-a pus însă amprenta asupra comportamentului lor financiar. În paralel cu o scădere a volumului creditelor contractate, se observă o creştere dramatică a restanţelor. Potrivit ultimelor date statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor în profil teritorial, în noiembrie 2008, doljenii aveau restanţe de peste 58 de milioane de lei, ceea ce marchează o creştere de aproximativ 141% în perioada noiembrie 2007 – noiembrie 2008.

Suma restantă a doljenilor înregistrează o majorare cu peste 97% în primele 11 luni ale anului trecut. De altfel, cele 58 de milioane de lei marchează şi o creştere a debitelor cu 8,80% faţă de octombrie 2008. Chiar dacă majorarea de la o lună la alta este semnificativă, aceasta nu este cea mai mare de anul trecut, în septembrie înregistrându-se o creştere a restanţelor la credite de 13,53% faţă de luna august.

 

Restanţe de 9,6 milioane la creditele în valută

 

Potrivit datelor statistice, în luna octombrie, cele mai mari probleme cu plata la timp a ratelor bancare le-au avut persoanele care au contractat credite în valută. Acest lucru era previzibil. Chiar dacă preferau acest tip de credite pentru că băncile comerciale percep dobânzi mai mici decât pentru cele în moneda naţională, riscul este mai mare. Şi cum leul s-a depreciat considerabil în ultimele luni, iar majoritatea împrumutaţilor primeau salariul în lei, pentru mulţi a devenit din ce în ce mai greu să-şi achite ratele. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă este în creştere.

Conform datelor statistice publicate de BNR, valoarea ratelor neachitate în termen legal pentru aceste împrumuturi a ajuns, în noiembrie 2008, la 9,6 milioane de lei.

Chiar dacă volumul datoriilor la creditele în valută este depăşit cu mult de cel al restanţelor la împrumuturile în lei, creşterea acestora este mult mai mare. Comparativ cu ianuarie 2008, majorarea este de aproximativ 198%, iar cu noiembrie 2007, de 356%. Asta, în condiţiile în care, în aceeaşi lună, restanţele la creditele în lei au cunoscut majorări de 84% faţă de ianuarie 2008 şi de 120% faţă de noiembrie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII