Supele şi ciorbele bunicii aveau întotdeauna un gust deosebit. Câteva dintre sfaturile sale vă vor ajuta să preparaţi supe şi ciorbe gustoase.
– Ciorbele şi supele trebuie spumate, pentru că spuma, de obicei, strică gustul şi culoarea acestora.
– În cazul în care carnea din supă este prea grasă, surplusul de grăsime trebuie înlăturat, căci excesul de grăsimi duce la obezitate.
– Supa se fierbe la foc potrivit, ca să rămână limpede. Dacă o veţi fierbe la foc mare, aceasta va deveni tulbure şi întunecată. Nici nu se ia de pe foc înainte de a fi gata, pentru că se va strica mult mai repede.
– Ciorbele şi supele se păstrează mai mult timp dacă se mai fierb cel puţin o dată după preparare. Se răcesc şi se ţin la frigider, la temperaturi cuprinse între 0 şi 4 grade Celsius.
– Legumele trebuie să fie proaspete şi curăţate foarte atent. La supele pe bază de cărnuri, legumele se adaugă după ce acestea s-au spumat, iar la supele pe bază de legume, după ce a fiert apa. Astfel, vitamina C din legume se păstrează într-o proporţie mai mare.
– Atunci când adăugaţi legumele în supă, trebuie să ţineţi cont de ordinea în care le puneţi, pentru a evita sfărâmarea lor. Trebuie să începeţi cu cele care fierb mai greu, apoi să le adăugaţi pe cele care fierb mai uşor. De obicei, în reţete, se specifică acest lucru.
– Nu uitaţi că sarea se adaugă întotdeauna la sfârşit.
– Cel mai important lucru, în prepararea supelor, este acela de a le da cât mai mult gust, aromă şi savoare. Supa va ieşi mult mai consistentă şi mai bună, dacă la prepararea acesteia se va folosi mai puţină apă. Ideal ar fi ca supa să fie preparată pentru 6-10 porţii, adică o cratiţă de 6-10 litri. De aceea, supa de casă, preparată pentru 3-5 persoane este mai mult decât suficientă.
– Gustul supelor se modifică în funcţie de materialul vaselor în care sunt gătite şi de grosimea acestora. Se recomandă ca supele să fie preparate în vase emailate sau ceramice.
– Combinaţia de apă cu ingredientele din supă trebuie să fie echilibrată. La sfârşitul fierberii, cantitatea de lichid per porţie nu trebuie să depăşească 350 – 400 cm cubi sau mililitri. În concluzie, atunci când vă gândiţi să preparaţi supa sau ciorba, trebuie să cântăriţi din timp cantitatea de lichid şi ingrediente, pentru un rezultat excepţional.