Celebra Ordonanţă nr. 230/2008, dată la sfârşitul anului trecut, prin care anumite categorii sociale au fost obligate să opteze pentru pensie sau salariu plătit de la bugetul statului, iar altora li s-a interzis să cumuleze alte venituri cu pensia de serviciu până la împlinirea vârstei de 60 de ani, a stârnit tot felul de reacţii din partea cetăţenilor.
Magistraţilor ieşiţi la pensie înainte de 60 de ani li s-a spus pas şi au fost îndemnaţi să-şi rostuiască zecile de milioane primite pentru minimum 20 de ani în sistem, ofiţerilor şi subofiţerilor de toate culorile li s-a spus ori una, ori alta, că şi aşa primesc destul faţă de alte categorii sociale, iar pe lângă ei au căzut victime şi profesorii, şi artiştii.
Gândită iniţial ca o măsură de moralitate, prin care s-ar fi stopat accesul pensionarilor din structurile militarizate şi din justiţie către banii din bugetul statului, ordonanţa a produs şi victime colaterale. Până când guvernul băgat până în gât în criza gazelor şi treburile partidelor de împărţire a caşcavalului se va replia şi va corecta nedreptatea, ordonanţa va produce efecte începând cu 8 ianuarie. Cei care vor opta să rămână definitiv la pensie şi să renunţe la veniturile bugetare sau cei care vor renunţa la pensie pentru salarii va trebui să facă demersuri către casa de pensii teritorială. „Cei care vor opta pentru salarii trebuie să ştie că este necesar să se adreseze casei judeţeane de pensii şi să solicite suspendarea pensiei pe perioada în care rămân în serviciu. Reluarea plăţii pensiei se face tot la cerere, dar de această dată, însoţită de dovada că au încetat raporturile de muncă. Perioada cât au lucrat după suspendarea pensiei se consideră vechime în muncă şi se va face o nouă calculare a pensiei datorită măririi perioadei de contribuţie“, a spus Ileana Ciutan, directoare a Casei Judeţene de Pensii Dolj. Acelaşi lucru îl pot face şi magistraţii, şi personalul auxiliar din justiţie, dar după împlinirea vârstei de 60, respectiv 65 de ani, dacă-i mai ţin curelele.