Dreptul la asistenţă medicală gratuită este grav încălcat în judeţul Dolj. Sute de oameni bolnavi sunt obligaţi să stea la cozi interminabile la ghişeul CAS pentru a dovedi ceea ce au demonstrat deja: că sunt asiguraţi.
Adeverinţa de salariat sau biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai sunt suficiente pentru dovedirea calităţii de asigurat. Au simţit-o pe pielea lor sute de doljeni care au apelat la cabinetele medicale din policlinica de adulţi a Spitalului de Urgenţă Craiova, începând cu jumătatea lunii decembrie 2008.
Ca să fie primiţi la consultaţii, pe lângă documentele care se cereau înainte – bilet de trimitere de la medicul de familie, adeverinţă de salariat (sau pensionar, elev, şomer etc.) – oamenii trebuie să prezinte medicului şi o adeverinţă de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, care să le ateste calitatea de asigurat. Pentru a obţine adeverinţa respectivă, asiguraţii trebuie să meargă la CAS şi să depună alte documente care să ateste că şi-au plătit contribuţia la asigurările de sănătate pe ultimii cinci ani. Aici îl aşteaptă cozi interminabile, pentru că sunt foarte mulţi în aceeaşi situaţie. După ce a depus actele, asiguratul va trebui să revină la CAS peste o săptămână ca să-şi ridice adeverinţa cerută de spital.
Măsură abuzivă şi nelegală
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dolj susţine că este un abuz al conducerii spitalului să condiţioneze acordarea actului medical de prezentarea adeverinţei de asigurat eliberate de CAS. „O astfel de măsură instituită de un furnizor de servicii medicale apare ca fiind abuzivă – întrucât îngrădeşte accesul la serviciile medicale din pachetul de bază pentru persoanele ce au nevoie de acestea – şi nelegală – deoarece se încalcă dispoziţiile unui act normativ“, susţine dr. Octavian Predescu, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, adeverinţa respectivă poate fi eliberată şi ulterior, adică după consultaţie, ea având valabilitate mare. Pentru salariaţi, de exemplu, este valabilă trei luni, iar pentru pensionari – doi ani.
Anunţ cu insinuări
În replică, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova susţin că nu este vorba de o condiţionare a actului medical. „Nu cred că s-a plâns nici un pacient că nu ar fi fost primit la consultaţie din cauză că nu avea adeverinţa respectivă. Persoanele asigurate pot să facă dovada calităţii de asigurat ca şi până acum, până la eliberarea adeverinţei de către CAS Dolj“, a explicat situaţia dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Cu toate acestea, din anunţul afişat de conducerea spitalului pe toate uşile cabinetelor din policlinică se înţelege că bolnavii nu au ce căuta la doctor fără acea adeverinţă. Iată textul: „Începând cu data de 9.12.2008, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă se acordă servicii medicale ambulatorii şi spitaliceşti persoanelor care fac dovada calităţii de asigurat cu «Adeverinţa» eliberată de Casele de Asigurări de Sănătate, din care să rezulte statutul, categoria şi perioada de valabilitate, conform Legii nr. 95/2006 cu modificările ulterioare“.
Spitalul constrânge pacienţii, ca să-şi recupereze banii de la CAS
Cu toate că în anunţ scrie negru pe alb, conducerea Spitalului de Urgenţă insistă că formularea respectivă nu condiţionează acordarea actului medical de eliberarea adeverinţei, doar încearcă să-l determine pe pacient să vină totuşi cu adeverinţa până la următoarea vizită în policlinică (la reevaluare).
Directorul medical a explicat că prezentarea adeverinţei este foarte importantă pentru spital, întrucât mulţi asiguraţi nu figurează în baza de date implementată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcţionează cum trebuie, iar aceste deficienţe se sparg în capul spitalului, care trebuie să suporte costul tratamentelor persoanelor care lipsesc din baza de date, deşi ele sunt, de fapt, asigurate. În luna noiembrie, Spitalul de Urgenţă Craiova a avut 140.000 de lei pierduţi din acest motiv. Potrivit dr. Fănuţă, banii au fost recuperaţi în mare parte, dar numai după ce spitalul a făcut numeroase sesizări.
Mai nou, spitalul cere adeverinţe eliberate de CAS şi pentru pacienţii internaţi.
Sesizare la minister
Totuşi, bolnavii care ajung în policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova înţeleg din anunţ că fără adeverinţă nu se poate. „Nu mi-a spus nimeni că îmi trebuie adeverinţa de la CAS. Scrie pe toate uşile din policlinică. Aşa că m-am dus din timp la CAS ca să-mi iau adeverinţa şi abia după aceea m-am întors la policlinică“, susţine Ionel Costea, bolnav de diabet.
La fel a priceput şi Teodor Cornel Răceanu, pensionar craiovean. Acesta a mers pe 5 ianuarie la Spitalul de Urgenţă Craiova şi a fost stupefiat când a citit anunţul. Totuşi, pentru că el nu avea nevoie decât de o reţetă compensată, a mers la medicul de familie. Aici însă a păţit acelaşi lucru.
Ca să-i dea reţetă compensată pe baza scrisorii medicale, medicul de familie i-a cerut lui Răceanu adeverinţa de la CAS. „Am fost informat de medicul de familie că, pentru a-mi elibera reţetele compensate în baza scrisorilor medicale emise anterior de medicii specialişti, în conformitate cu nişte directive emise de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj, trebuie să-i prezint o adeverinţă, care se eliberează de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj dacă te prezinţi la sediul respectiv cu actul de identitate, cuponul de pensie şi carnetul de sănătate“, a explicat Răceanu. Pensionarul a fost atât de revoltat, încât a făcut o sesizare ministrului sănătăţii, prin care cerea o anchetă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Şi medicii de familie abuzează de asiguraţi
Problema a fost explicată oarecum de CAS Dolj. Reprezentanţii instituţiei susţin că vina este a medicului de familie care trebuie să solicite adeverinţa respectivă doar pentru pacienţii care figurează ca neasiguraţi. „Medicul de familie primeşte lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate persoanele asigurate şi neasigurate care fac parte din lista sa. Numai pentru persoanele care apar ca neasigurate se solicită adeverinţă de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate“, a declarat dr. Octavian Predescu, preşedinte-director general al CAS Dolj.
Se pare însă că medicul de familie al pensionarului Răceanu nu este singurul care a priceput greşit directivele CAS Dolj. Foarte mulţi medici de familie au cerut adeverinţe pentru pensionari sau chiar pentru copii mici.
Sufocată de avalanşa de cereri, CAS Dolj a emis ieri un buletin informativ prin care cerea medicilor de familie să nu-şi mai trimită asiguraţii după adeverinţe la CAS.
Cine e de vină?
Toată tevatura a fost generată de erorile din baza de date SIUI şi de Ordinul nr. 617/2007 al CNAS, care prevede la art. 20 alin (1) că persoanele asigurate fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse (pensionari, copii, persoane cu handicap etc.) vor face dovada încadrării în una dintre aceste categorii printr-o adeverinţă, eliberată de CAS. Art.20 a fost completat (prin Ordinul nr. 903/2007) cu o nouă prevedere care permitea asiguraţilor să primească asistenţă medicală, sub rezerva obţinerii ulterioare a adeverinţei de la CAS.