După ce ruşii au întrerupt ieri-noapte furnizarea gazului către România prin conducta de la Isaccea, în ţară au fost luate măsuri pentru ca populaţia să nu fie afectată. La Doljchim a fost oprită alimentarea cu gaze tot de ieri-noapte, iar CET-urile vor trece pe cărbune şi păcură.
Războiul gazelor între Rusia şi Ucraina continuă. Un comunicat al Ministerului Economiei anunţa ieri-dimineaţă că în noaptea de luni spre marţi, la ora 3.00, ruşii de la Gazprom au întrerupt furnizarea gazelor naturale pentru România prin conducta de la Isaccea. Prin această magistrală erau livraţi zilnic 4,7 milioane de metri cubi către ţara noastră, după cum a informat ministerul. Adică destul de puţin, având în vedere că România consumă pe vremea aceasta geroasă peste 61 de milioane de metri cubi zilnic. Potrivit Ministerului Economiei, „furnizorul rus Gazprom a sistat furnizarea gazelor naturale prin conducta de la Isaccea 2 (…). Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia internă a Romgaz, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Medieşu Aurit“.
Oficiali bulgari au anunţat că alte state sunt şi mai afectate. Ruşii ar fi oprit furnizarea gazelor către ţări precum Grecia, Turcia, Bulgaria şi Macedonia. La noi în ţară, compania prin ale cărei conducte se transporta gazul rusesc, SNTGN Transgaz, a luat măsuri „operative pentru echilibrarea sistemului naţional de transport de gaze“.
Oltenia, deocamdată ferită de probleme
Prin Departamentul de Comunicare, Transgaz a precizat pentru GdS că, deocamdată, pentru zona Oltenia nu sunt înregistrate disfuncţionalităţi legate de transportul gazelor naturale. Ieri, în jurul prânzului, factorii de presiune la gazele livrate consumatorilor persoane fizice şi juridice nu înregistraseră scăderi alarmante, au anunţat oficiali din cadrul Distrigaz Sud. „Presiunea la gazele naturale furnizate în Craiova şi în Slatina se află la parametri normali. Nu s-a simţit o scădere de presiune după ce ruşii au întrerupt gazul. În cele două oraşe, presiunea gazului variază de la 1,7 la 2 bari, în funcţie de zonă şi de consum. Acum este consumul mai mare pentru că este mai frig şi pentru că s-a intensificat consumul industrial. Să vedem dacă la noapte (noaptea trecută – n.r.) se vor simţi scăderi de presiune, pentru că şi temperatura este mai scăzută“, a precizat inginerul-şef de exploatare în cadrul Distrigaz Sud, Alexandru Constantinescu.
„Populaţia nu va fi afectată“
Premierul Emil Boc a făcut declaraţii referitoare la problema gazului, potrivit agenţiilor de presă, dând asigurări că „populaţia nu va fi afectată în vreun fel de sistarea gazelor ruseşti“. Acesta susţine că se iau măsuri pentru a se limita consumul de gaz atât la consumatorii industriali, cât şi la CET-urile care mai produc agent termic având drept consum gazele naturale. El a precizat că asemenea CET-uri trebuie să treacă pe combustibili alternativi, cum ar fi cărbunele şi păcura.
În Craiova, Complexul Energetic din localitate funcţionează în principal pe bază de cărbune, iar 7% din combustibilul folosit pentru producerea energiei este gazul natural. „Am avut azi (ieri – n.r.) un comandament de iarnă cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi ne-au cerut să ne corelăm activitatea cu dispecerii de echilibrare a consumului de gaze. Adică acolo unde apar probleme de presiune să reducem consumul de gaze“, a spus Corneliu Diţescu, directorul Complexului Energetic.
Craiova este încălzită doar în proporţie de 10% cu gaze, susţine directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache. „În Craiova sunt 31 de centrale de bloc pe gaze şi alte trei mai mari – în 1 Mai, în Calea Bucureşti şi în Rovine -, dar care sunt automatizate şi modernizate şi nu mai consumă cantităţi mari de gaze. Doar 10% din agentul termic din Craiova este produs pe bază de gaz şi 90% pe bază de apă fierbinte“, a precizat, pentru GdS, Tatian Tudorache.
Doljchim: economie de gaz
Dacă prin conducta de la Isaccea erau importaţi de la ruşi 4,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, un sfert din această cantitate este asigurată acum prin închiderea activităţii principale la combinatul Doljchim, punct de lucru al Petrom SA. Aşa cum se anunţase de zilele trecute, combinatul trebuie să nu mai consume gaze naturale, pentru a fi asigurat consumul populaţiei. „Marţi dimineaţă, la ora 4.00, a fost întreruptă furnizarea gazului natural către fabrica de amoniac din Doljchim, iar acum au loc procedurile de menţinere a instalaţiei pentru a nu îngheţa. Doljchim consuma puţin peste un milion de metri cubi de gaz pe zi“, a spus directorul combinatului, Dumitru Ungureanu.