Chiar dacă anul trecut şomajul în Dolj a ajuns şi la 7,66%, 2008 a venit cu un record minim al ratei. În aprilie 2008, aceasta a ajuns la 4,6%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
După ce în august 2007 rata şomajului în judeţ înregistrase cel mai mic nivel al ultimelor 20 de luni (4,9%) de până atunci, ca urmare directă a apariţiei de noi locuri de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate, 2008 a început cu o creştere a ratei şomajului, în ianuarie, nivelul acesteia ajungând la 5,8% (o creştere de cinci puncte procentuale, faţă de trei, cât a fost creşterea maximă, de la o lună la alta, în 2007).
Totuşi, în prima parte a anului trecut, această tendinţă de majorare nu s-a menţinut. În primele patru luni ale anului, numărul şomerilor din Dolj a cunoscut o scădere de aproximativ 13% (de la 15.509 în ianuarie, la 13.345 în aprilie).
„În luna aprilie 2008, rata şomajului a înregistrat cea mai mică valoare (4,6%), aceasta datorându-se în principal faptului că societăţile care desfăşoară activităţi sezoniere şi-au reluat activitatea“, a declarat Alina Ghercioiu, inspector în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Ulterior, preconizările din 2007 ale specialiştilor s-au adeverit, iar rata şomajului din Dolj şi-a păstrat tendinţa crescătoare. Din aprilie până în noiembrie 2008, numărul şomerilor aproape s-a dublat (de la aproximativ 13.000 în aprilie la peste 22.000 de noiembrie). Rata şomajului, la rândul său, a cunoscut o creştere dramatică. „În luna noiembrie 2008, rata şomajului a atins nivelul de 7,66%. Aceasta din cauza disponibilizărilor din domenii de activitate precum construcţii, confecţii, comerţ, întreţinere spaţii verzi, industria auto“, a explicat Alina Ghercioiu.
Cauzele creşterii ratei şomajului
Aceasta nu a fost însă singura cauză care a dus la creşterea ratei şomajului. Din experienţa anilor trecuţi, toamna este perioada în care se observă o uşoară creştere a ratei şomajului, fenomen cauzat şi faptului că absolvenţii care nu şi-au găsit încă un loc de muncă se înregistrează ca şomeri. În plus, în 2008, AJOFM Dolj a derulat o campanie de introducere în baza de date a persoanelor fără ocupaţie, indiferent dacă solicită sau nu o măsură activă. Începând de anul trecut, şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate sunt introduse în baza de date a AJOFM (până anul acesta erau introduse într-un program special).
Trendul este de creştere
Chiar dacă pentru decembrie 2008 rata şomajului în Dolj nu a fost calculată, la mijlocul ultimei luni a anului trecut, reprezentanţii AJOFM Dolj au declarat că se estimează că aceasta va ajunge la 7,7%. În ceea ce priveşte perioada următoare, trendul este de creştere a numărului de şomeri.
Rata şomajului din următoarea perioadă ar putea să înregistreze şi surprize, evoluţia pieţei muncii depinzând, în mare măsură, de dezvoltarea economică a judeţului şi de demararea unor afaceri din Dolj.