Românii cheltuiesc pentru alimente, băutură şi tutun o treime din veniturile totale medii. Cea mai mică pondere a fost alocată sănătăţii şi educaţiei, de 3,9%, respectiv 0,6%. Românii au economisit în medie doar 10% din veniturile obţinute în trimestrul trei din 2008.
Românii au reuşit să economisească în medie 9,7% (210 lei) din venitul lunar obţinut în trimestrul al treilea din 2008, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În intervalul iulie – septembrie 2008, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 1.954 de lei lunar pe gospodărie – sau 671 de lei de persoană – şi au reprezentat 90,3% din veniturile totale, potrivit datelor INS.
Românii au cheltuit, în trimestrul III din 2008, o treime (33,1%) din veniturile totale medii pentru alimente, băutură şi tutun, astfel că procentul cheltuielilor de acest fel a scăzut faţă de trimestrul anterior, când era de 35,3%, mai arată datele statisticii. Principalele destinaţii au fost consumul de bunuri alimentare şi nealimentare, servicii, taxele şi impozitele, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.
Deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare în mediul urban decât în cel rural cu 430 de lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 62 de lei, deoarece, la ţară, 40,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea celui din resurse proprii, în timp ce la oraşe, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17% din cheltuielile pentru alimente. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în lunile iulie – septembrie, 40,3% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, respectiv 28,6% din totalul lor, potrivit datelor INS.
Pe poziţia secundă în totalul cheltuielilor de consum au fost cele legate de locuinţă şi consumul de utilităţi (13,6%). Cele cu băuturile alcoolice şi tutunul au reprezentat 6,4% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în trimestrul anterior. În intervalul iulie – septembrie, românii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum pentru sănătate şi educaţie, de 3,9%, respectiv 0,6%, în scădere faţă de trimestrul anterior.
O treime din veniturile românilor de la ţară, din agricultură
Românii au avut, în trimestrul al treilea din 2008, venituri medii lunare de 2.164 de lei pe gospodărie şi de 743 de lei pe persoană, superioare celor din trimestrul precedent. Gospodăriile au obţinut în medie venituri băneşti lunare de 1.836 de lei, iar la nivelul fiecărei persoane, acestea s-au ridicat la 630 de lei. Veniturile lunare în natură au fost de 329 de lei pe gospodărie şi 113 lei pe persoană, potrivit datelor INS.
Salariile şi celelalte venituri asociate au reprezentat 53,3% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere cu 0,9 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea şi cu 2,2% faţă de primul trimestru din 2008. Alte resurse financiare au provenit din prestaţii sociale, în proporţie de 20,8%, din agricultură – 2,9%, din activităţi neagricole independente – 3,5%, precum şi din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei, de 0,2%, respectiv 2,1%.
În funcţie de mediul de rezidenţă, s-au înregistrat diferenţe semnificative, în sensul că veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 36,1% mai mari decât ale celor din mediul rural şi cu 13,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile au provenit în proporţie de 66,2% din salarii, 19,4% din prestaţii sociale, în timp ce veniturile în natură au reprezentat numai 8,2% din total. Spre deosebire, în mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 33% din totalul lor.
Mai mult de un sfert (25,8%) reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând doar 7,2% din totalul veniturilor, cu 0,5 puncte procentuale mai puţin decât în trimestrul al doilea. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi salariilor (30,4%) şi prestaţiilor sociale (23,4%).
Cristina CHICOŞ