11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCiobanii vor iar derogare

Ciobanii vor iar derogare

Crescătorii de ovine vor cere la începutul anului 2009 o nouă derogare sau chiar renunţarea la Ordinul 301 al ANSVSA privind înregistrarea activităţilor de vânzare directă a produselor alimentare de origine animală, motivând acest lucru prin lipsa banilor pentru investiţii, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine Sibiu.

Andrei a menţionat că fermierii nu au bani să facă investiţiile necesare pentru a îndeplini condiţiile Ordinului 301 şi nu vor putea să se înregistreze.

„Foarte puţini au reuşit până în prezent să se ridice la nivelul cerinţelor ANSVSA şi să se înregistreze şi doar 3% dintre cei care practică oieritul vor avea bani să facă investiţii până la expirarea derogării, restul urmând să îşi înceteze activitatea dacă va fi menţinut ordinul“, a spus Marcel Andrei.

Legislaţia europeană le impune să-şi spele mâinile

 

Potrivit lui Marcel Andrei, reprezentanţii tuturor crescătoriilor de ovine din ţară vor avea o întâlnire pe 4 ianuarie 2009, când va fi rediscutat Ordinul 301 şi se va pune la punct un nou plan cu doleanţele fermierilor, ce va fi prezentat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), şi se va cere o nouă derogare sau, în cel mai bun caz, renunţarea la ordin.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine Sibiu a adăugat că va cere o mărire a subvenţiilor acordate crescătorilor de oi până la nivelul Uniunii Europene, menţionând că, în prezent, se primesc 44 de lei pentru ovine, ceea ce înseamnă 30% din media UE.

La începutul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisă comercializarea produselor primare, lapte, brânză, carne, la nivel naţional, vânzarea fiind permisă doar pe raza judeţului.

Ulterior, potrivit unor derogări, produsele au putut fi comercializate pe piaţa naţională şi s-a suspendat aplicarea normelor europene privind igiena produselor alimentare. Derogarea expiră însă la 1 ianuarie 2009. Începând cu această dată, cei care practică oieritul trebuie să respecte unele măsuri de igienă cum ar fi aceea că la stână trebuie să existe o sursă de apă potabilă, precum şi facilităţi pentru spălarea mâinilor, respectiv mijloace igienice de uscare a mâinilor. De asemenea, trebuie să existe o ventilaţie naturală adecvată şi facilităţi pentru evacuarea corespunătoare a aburilor şi a vaporilor. Potrivit ANSVSA, în stână trebuie să se asigure iluminat natural sau artificial.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU