19.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePostul alimentar, beneficii şi riscuri

Postul alimentar, beneficii şi riscuri

Postul sau abţinerea de la unele alimente reechilibrează organismul şi elimină toxinele acumulate.

 

Nutriţioniştii atrag însă atenţia că postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce, ci şi o dietă echilibrată. Asta înseamnă, în primul rând, o hidratare bună a organismului: 1,5-2 litri de apă pe zi. Procesul de detoxifiere nu se poate realiza dacă avem un aport hidric redus, necorespunzător nevoilor organismului, pentru că o hidratare insuficientă favorizează autointoxicarea cu propriile toxine metabolice.

Apoi, trebuie să mâncăm multe fructe şi legume crude, seminţe. Este nevoie să-i asigurăm organismului necesarul de proteine din vegetale (seminţe, nuci, soia, fasole, mazăre, linte), de carbohidraţi din pâine şi cereale integrale, mere, banane, iar cel de grăsimi – din nuci, alune, uleiuri vegetale.

 

Mesele copioase modifică rapid glicemia

 

În procesul de detoxifiere a organismului, vitaminele şi mineralele din fructe şi legume crude sunt la fel de importante ca apa. Cu atât mai mult trebuie respectată în post regula celor cinci fructe şi legume crude pe zi, pe care le putem alege dintr-o largă varietate: citrice, mere, roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, salată verde, morcovi, varză, broccoli. În afară de vitamine şi minerale, acestea sunt bogate în fibre alimentare. Ele contribuie la reglarea tranzitului digestiv şi favorizează eliminarea toxinelor. Consumul de fructe şi legume proaspete distruge microflora intestinală acumulată înainte de post, atunci când dieta noastră a fost bogată în carne şi produse animale.

Sfatul medicului este ca în timpul postului alimentar să mâncăm de mai multe ori pe zi. Mesele rare, dar copioase, provoacă modificări rapide ale glicemiei, ceea ce nu este deloc bine pentru sănătatea noastră. Dar, chiar dacă mâncăm de mai multe ori pe zi, numărul caloriilor ar fi bine să fie mai redus decât înainte de post. Putem foarte bine să ţinem post şi totuşi să ne îngrăşăm mult peste greutatea normală, dacă mâncăm cantităţi mari de pâine, alune, nuci sau halva.

 

Recomandări

 

Postul este bine să fie ţinut de persoanele sănătoase. Copiii, bătrânii, femeile însărcinate, lăuzele şi cele care alăptează, persoanele cu meserii care presupun un consum mare de calorii vor posti numai cu acordul medicului şi sub stricta lui supraveghere medicală. Aceasta, pentru a descoperi la timp eventualele dezechilibre funcţionale sau metabolice care pot să le pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa.

Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS