29.5 C
Craiova
luni, 28 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTeze cu rezultat întârziat

Teze cu rezultat întârziat

Tezele cu subiect unic au început, dascălii au fost instruiţi, informaţi şi pregătiţi să preia parole şi subiecte, să supravegheze elevii, să corecteze lucrările, să rezolve posibilele contestaţii şi să centralizeze rezultatele. Totul conform metodologiei, care însă prevede şi o remuneraţie pentru aceste activităţi. Sumele ar fi trebuit stabilite printr-un ordin al ministrului, care însă nu a mai apărut.

 

Campania electorală, alegerile şi tot ce se întâmplă după aflarea rezultatelor i-au făcut pe mai-marii de la Bucureşti să uite pentru a nu ştiu câta oară de profesori. Nu de salariile lor, ci de sumele de bani pe care cele 825 de cadre didactice care participă la tezele cu subiect unic ar trebui să le primească. În metodologia de organizare a acestora este prevăzută şi o remuneraţie pentru profesori, care trebuia stabilită printr-un ordin al ministrului. Tezele cu subiect unic au început, dar ordinul nu a mai apărut.

 

Plicurile cu subiecte străbat câţiva kilometri

 

13.500 de elevi doljeni din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine astăzi teza cu subiect unic la limba şi literatura română. La ora 9.00, persoanele de contact din centrele de comunicare, adică profesorii care au primit în aceeaşi zi parola cu care pot accesa site-ul cu subiecte, le vor descărca, le vor multiplica şi le vor distribui în centrele de examen. „În Dolj există cele mai multe centre de comunicare din toată ţara, 70, la care sunt arondate maximum şase unităţi de învăţământ. De la centru la şcolile arondate nu este o distanţă mai mare de 20 de kilometri. Sperăm însă ca până în 2011 fiecare şcoală să aibă acces la subiecte“, a explicat Alexandrina Năstase, inspector de specialitate din cadrul ISJ Dolj. La această teză există un singur caz special, un elev de la Liceul Independenţa Calafat, care a solicitat să susţină examenul acasă pentru că este bolnav.

 

Rezultatele, după vacanţă

 

Lucrările vor fi corectate de doi profesori, fiecare dintre ei dând o notă, iar media lor va fi rezultatul final. „Tezele vor fi corectate prima dată de profesorul de la clasă, care va da o notă, apoi se duc la centrele de evaluare, 500-800 de lucrări la fiecare, unde vor fi corectate de alt cadru didactic. Nota finală va fi o media celor două note“, a menţionat Alexandrina Năstase.

Dacă între cele două note este o diferenţă de minimum un punct, atunci preşedintele centrului de evaluare va desemna doi profesori care vor corecta lucrarea şi nota lor va rămâne definitivă. Elevii vor afla rezultatele tezelor după maximum 20 de zile, pentru că procedura de corectare a fost complicată de minister în acest an. „În trei zile se vor corecta lucrările la şcoli, în patru zile – la centrul de evaluare, apoi se centralizează şi se afişează. Contestaţiile se primesc timp de şapte zile la şcoli, apoi se recorectează şi după alte trei zile se afişează rezultatele finale. Până la vacanţă, elevii vor afla numai rezultatele tezelor la limba şi literatura română, cele de la teza la matematică de pe 11 decembrie şi de la istorie sau geografie fiind afişate după vacanţa de Crăciun“, a precizat Alexandrina Năstase.

 

Penele de curent şi internet pun în pericol tezele

 

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a avut loc ultima instruire a cadrelor didactice ce vor participa la tezele cu subiect unic, care încep astăzi cu proba la limba şi literatura română. „Metodologia tezelor cu subiect unic a fost prelucrată la şedinţele cu directorii, iar astăzi (ieri – n.r.) am chemat cadrele didactice implicate ca să le înmânăm ştampilele şi să lămurim unele probleme pe care nu le-au înţeles. La cele patru simulări totul a mers normal şi nu ar fi nici un motiv ca mâine (azi – n.r.) să avem probleme de organizare. Sperăm să nu se întrerupă curentul şi să nu cadă internetul la unităţile de învăţământ din mediul rural“, a spus Alexandrina Năstase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII