Republica Populara Chineza continua sa existe si, spre deosebire de ceea ce se intimpla in Cuba sau in Coreea de Nord, cresterea economica este coplesitoare.
China a adoptat un sistem propriu de a face tranzitia de la socialism la capitalism. Chinezii au pastrat partidul unic, partidul comunist, „avangarda clasei muncitoare“ si au descatusat relatiile capitaliste in economie. Miliarde de dolari au fost investite anual in China in ultimii zece ani, cea mai mare parte provenind de la diaspora chineza bogata din tari bogate (Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Europa, SUA). Productia a crescut, de fapt productia industriala se dubleaza in China la fiecare sapte ani, exporturile au crescut, marfurile chineze intrind din ce in ce mai frecvent in competitie cu tigrii cam vlaguiti din Asia de Sud-Est, respectiv Indonezia, macinata de conflicte etnice, Singapore, devenita scumpa, Taiwan, Filipine sau Coreea de Sud, unde corporatiile private sprijinite de stat au cazut una dupa alta.
China este condusa de Partidul Comunist, care s-a retras treptat din viata economica si sociala, dar a ramas unicul producator de viata politica si garantul aplicarii legii in tara. Partidul Comunist Chinez a inteles ceva ce partidele comuniste din Europa Centrala si de Rasarit nu au priceput niciodata. Daca exista pace sociala, daca oamenii sint lasati sa circule si sa produca tot ce vor, daca nu exista inflatie si deterioarea serviciilor publice, cetatenii unei tari accepta cu relativa usurinta monopartidismul. Asa s-a intimplat in Italia si Germania interbelica sau in Spania si Portugalia postbelica.
Veniti la putere dupa masacrul din piata Tien-am Men, in 1989, masacru care a marcat ultima incercare a puterii politice de a controla totul in China, Jiang Zemin, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Li Peng, seful parlamentului, care stie limba romana, si premierul Zhu Romgji vor ceda in curind posturile lor unei generatii mai tinere de politicieni comunisti. In buna traditie a caselor imperiale chineze, acest transfer de putere se face cu acordul elitei guvernamentale intr-un mod disciplinat si organizat. Nici o tulburare in procesul inlocuirii celor care au asigurat cresterea economica in China ultimilor doisprezece ani, care au cedat monopolul ideologic unei diversitati doctrinare si care au vegheat ca serviciile publice sa nu se distruga, iar coruptia sa nu se raspindeasca. Negustorii de droguri si marii corupti sint in continuare executati in China, totdeauna intr-un cadru televizat, pentru ca oamenii sa inteleaga ca nu e de joaca, drepurile omului sint in continuare aplicate intr-un mod original, dar, daca vrei sa investesti deschizind o fabrica, un hotel sau o statie de televiziune, imediat ti se pun la dispozitie terenuri, scutiri de impozite, credite, canale de distributie, cadre calificate pentru a porni afacerea. Comunistii chinezi sint obsedati de agenda publica: teama de somaj si saracie. Comunistii au venit la putere in China sfisiata de somaj, saracie si razboi, asa ca liderii chinezi cauta sa le evite, ajutindu-i in toate felurile posibile pe intreprinzatorii care creeaza locuri de munca si platesc taxe.
Formula „Partidul Comunist Chinez este avangarda clasei muncitoare“ va fi inlocuita cu formula „Partidul este pentru totdeauna avangarda clasei muncitoare chineze, a poporului chinez si a natiunii chineze“. Iar clasele sociale invocate de documentele de partid vor fi de acum inainte taranimea, clasa muncitoare si patura sociala intelectuala si cea a burgheziei (capitalistii). Simplu, nu? Karl Marx ar fi aprobat fara nici o rezerva documentele Congresului al 16-lea al Partidului Comunist Chinez care a stabilit cele de mai sus. Iar multi oameni obisnuiti din Europa ar fi aprobat prevederea adoptata la acest congres ca liderii chinezi care implinesc 70 de ani sa fie automat inlocuiti din functie. Desi, la speranta medie de viata din Europa, prevederea ar putea fi extinsa pina la 75 de ani.
Oricum, formula arabilor din secolul al XII-lea ramine valabila: daca este pace in China, este pace in lume.
Schimbare de garda in China
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei