16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva foamei în faţa tribunalului

Greva foamei în faţa tribunalului

Două femei, de 51, respectiv 61 de ani, care şi-au pierdut casele din cauza unor împrumuturi făcute la doi cămătari, au intrat în greva foamei în faţa Tribunalului din Severin. Ele nu au mai mâncat de şase zile, iar pe geamurile maşinii în care locuiesc au lipit tot rechizitoriul celor două dosare. Lor li s-au alăturat alte patru persoane cu probleme asemănătoare.

MEHEDINŢI. Paraschiva Matei şi Elena Andreca au apelat la cămătari cu mulţi ani în urmă. Paraschiva a împrumutat 1.500 de mărci germane, iar Elena, 1.200. Banii au fost luaţi pe chitanţă de mână cu doi martori, iar rata lunară trebuia achitată cu dobândă dublă. Paraschiva a plătit în patru ani 4.800 de mărci, dar a pierdut şi apartamentul fiului său, care a fost scos la licitaţie de un birou executoresc. „În anul 1992, am luat bani cu camătă, pe o chitanţă de mână, în care nu scria nimic despre vreun apartament gajat, iar după doi ani, după ce am plătit dobândă dublu, 4.800 de mărci, au venit şi au luat apartamentul fiului meu. De atunci stau prin tribunale şi niciodată justiţia nu a fost de partea mea. Am plătit banii la executor, cu proces-verbal, şi justiţia nu a luat în considerare acele acte“, a spus femeia.

Elena, care a luat numai 1.200 de mărci germane, a achitat în doi ani 1.850, dar tot a ajuns pe drumuri. „Eu am luat 1.200 de mărci în anul 1995 şi am plătit 1.850. Am proces-verbal semnat de domnul executor Constantin Cerbulescu, prin care se vede clar că am plătit banii la timp, în fiecare lună, dar în procese nu a apărut nici un act, pentru că justiţia a luat în considerare numai chitanţele de mână. După trei ani de când am plătit toată suma, au venit şi mi-au luat apartamentul. După nenumărate procese şi după ce am pus o mie de avocaţi, am reuşit să-mi iau apartamentul înapoi, după care mi l-au luat din nou. Nimeni nu ne ia în considerare, nimeni nu a vrut să stea de vorbă cu noi. Nu o să ne oprim aici, am fost peste tot şi vom mai merge, pentru că cineva trebuie să-l tragă la răspundere pe acest executor Cerbulescu, care a scos apartamentele noastre la licitaţie, fără acte. Noi am plătit toţi banii, iar el nu recunoaşte nimic“, a declarat Elena Andreca.

Rămase pe drumuri şi fără un acoperiş deasupra capului, cele două au mers în instanţă. Cu procesele-verbale în mână, prin care se dovedea plata împrumutului făcut, judecătorii nu le-au luat în seamă şi au lăsat apartamentele în „vistieria“ cămătarilor. „La fiecare proces pe care l-am avut timp de 12 ani am pierdut mereu. Am ajuns fără nici un ban pentru că trebuia să plătesc avocaţii. Vedeam că de fiecare dată pierd şi nu înţelegeam de ce. Avocaţii, judecătorul, toţi erau pe mână şi făceau în aşa fel încât să pierd. La unul dintre procese m-am apărat singură şi am câştigat. Atunci mi-am dat seama că se întâmplă ceva. Nu este posibil aşa ceva!“, a mai spus Paraschiva Matei.

 

Asistenţă medicală

 

Nemâncate de şase zile, grevistele au început să aibă probleme de sănătate, astfel că medicii sunt nevoiţi să le asigure asistenţă permanentă. „Cele două greviste sunt testate pentru glicemie din opt în opt ore, iar tensiunea lor nu este prea bună. O să mai aşteptăm până mâine-dimineaţă, să vedem dacă necesită internare sau nu“, a spus medicul de pe ambulanţă.

Cu toate acestea, femeile spun că nu vor să renunţe: „Nu vom pleca de aici până nu se va rezolva cumva problema. Stăm aici până la epuizare, până la moarte, vom ajunge până la Bucureşti şi vom face greva foamei şi acolo. Nu vom renunţa“.

 

Alte patru cazuri

 

Aflând despre situaţia celor două femei care protestează de şase zile în faţa tribunalului, alte patru persoane, care acuză aceleaşi probleme, li s-au alăturat. Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, cei şase grevişti s-au postat în faţa tribunalului cu însemne de protest lipite de haine şi cu hârtii în mâini, în speranţa că justiţia le va face dreptate. Cele patru persoane care au venit să protesteze alături de cele două severinence acuză faptul că s-au trezit peste noapte fără case şi pământuri, fără ca instanţa judecătorească să le ia în considerare vreun act. „Eu am împrumutat un apartament fără vreun act de închiriere şi după ceva timp m-am trezit cu imobilul luat ca şi cum aş fi fost de acord să-l închiriez. Pe 30 octombrie, apartamentul a fost scos la licitaţie şi am rugat o cunoştinţă să-l cumpere ca să nu rămân pe drumuri. Nu este posibil aşa ceva, m-am judecat, am mers prin toate tribunalele cu acte, dar nimeni nu mi le-a luat în considerare, mai ales că pe contractele prin care mi-au luat apartamentul nu era semnătura mea“, a spus Maria Novac.

 

Ameninţă că-şi dă foc

 

Autorităţile din Mehedinţi sunt în alertă, după ce un bărbat care a intrat şi el în grevă ieri-dimineaţă a ameninţat că-şi va da foc. „Am fost anunţaţi să intervenim în faţa tribunalului pentru că un bărbat care are probleme cu justiţia ameninţă că îşi va da foc. Din fericire, am reuşit să-l liniştim“, a spus Claudiu Balaure, căpitan la ISU „Drobeta“.

Preşedintele Tribunalului Drobeta Turnu Severin i-a chemat la audieri pe grevişti. „I-am chemat în această dimineaţă (ieri-n.r.) la discuţii şi am aflat ce probleme are fiecare. Ei trebuie să meargă la Biroul de Petiţii. Unul dintre dosare se află la noi pe rol, iar celelalte au fost deja finalizate. Două femei au luat bani cu camătă, în urma cărora li s-au luat apartamentele, iar ceilalţi sunt nemulţumiţi de deciziile instanţei“, a spus Adi Bărbulescu, judecător la Tribunalul Drobeta Turnu Severin.

Executorul Constantin Cerbulescu, care este implicat în aceste cazuri, a fost de negăsit pentru a-şi spune punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII