25.6 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinPreparate savuroase din Bulgaria

Preparate savuroase din Bulgaria

Gastronomia din Bulgaria este bogată şi diversificată, fiind influenţată de arta culinară turcească, grecească, din Orientul Mijlociu, dar şi de preparatele armeneşti, italiene, ungureşti.

În bucătăria bulgărească se folosesc foarte multe legume, care sunt servite fie crude, fie prăjite, fie fierte împreună cu diverse feluri de carne, de obicei în vase de pământ. Preparatele bulgăreşti conţin mult usturoi, ceapă, ulei şi condimente şi, influenţaţi de vecinii lor turci şi greci, bulgarii gătesc şi sarmale, musaca şi baclavale.

 

Mâncăruri tradiţionale

 

De obicei, în această ţară mesele încep cu o salată şi o tărie. Un aperitiv tipic pentru bulgari este „tursu“, un termen folosit în gastronomia multor ţări din Balcani şi din Orientul Mijlociu, care desemnează un fel de mâncare alcătuit din legume murate. Există mai multe feluri de „tursu“, dar la bulgari cele mai populare sunt „tsarska turshiya“ (murături regale) şi „selska turshiya“ (murături ţărăneşti).

Printre supele tradiţionale bulgăreşti trebuie să menţionăm „tarator“, o supă rece, care se serveşte în special vara, preparată cu iaurt, castraveţi, usturoi, nucă, mărar, ulei şi apă. „Shekembe“ este un fel de ciorbă de măruntaie, care se drege cu lapte şi se serveşte de obicei cu usturoi, oţet şi ardei iute. În întreaga regiune a Balcanilor există diverse variante ale acestei ciorbe. O mâncare tradiţională la bulgari este ciorba de fasole, preparată cu fasole uscată, ceapă, roşii, mentă şi morcovi. În unele zone nu se pun morcovi, dar gustul este completat cu cartofi, carne şi paprika.

 

Salate bulgăreşti

 

Dintre salatele bulgăreşti nu trebuie să uităm „şopsca“, un amestec de roşii, castraveţi, ceapă, ardei crud sau copt şi brânză rasă. Legumele se tăie cubuleţe, se sărează şi se asezonează cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline şi, uneori, cu oţet. Numele acestei salate este derivat de la cel al populaţiei Shopi, care trăieşte în apropiere de capitala Sofia. Alt fel de salată este „kyopulo“, care se prepară din vinete, ardei, mult usturoi şi pătrunjel.

„Liutica“ este un amestec tradiţional de legume, popular în partea de nord a Bulgariei. Se consumă de obicei vara şi conţine ardei copt, roşii, usturoi, ceapă şi ulei. Specificul acestei salate este faptul că ingredientele sunt pisate şi amestecate într-un mojar. Se serveşte rece şi poate fi asezonată cu pătrunjel. Există mai multe variante de „liutica“, aceasta putând fi preparată cu iaurt, brânză, ouă fierte sau bucăţi de piept de pui.

„Liutenita“, altă salată tradiţională în Bulgaria, Macedonia şi Serbia, combină ingrediente precum roşii, ardei gras, usturoi, piper, ulei, zahăr şi sare pentru a încânta papilele gustative ale gurmanzilor.

 

Feluri principale

 

Un preparat tradiţional bulgăresc este musacaua, un fel de mâncare ce seamănă cu cel care se găteşte şi la noi. Diferenţa este că, în loc de cartofi, bulgarii folosesc vinete. Tipic bulgăresc este şi ghiveciul, un fel de tocăniţă pregătită cu carne de vită, ceapă, ardei, morcovi, bame, vinete, roşii, cartofi şi ardei iute.

Bulgarii au şi ei sarmalele lor, pe care le prepară nu doar cu carne de porc, de vită sau amestec, ci şi cu carne de miel, capră, cu amestecuri de cârnaţi, cu carne de raţă sau de gâscă. Acesta se condimentează cu sare, piper şi plante aromatice, apoi se rulează în foi de varză (dulce sau murată), sfeclă, ştevie sau frunze de viţă-de-vie.

„Dorb sarma“ este un preparat făcut din ficat de miel sau de vită tocat, amestecat cu ceapă verde şi orez şi „completat“ cu sos „kalifka“, făcut din ouă şi iaurt, iar „kapama“ este un fel de tocăniţă gătită în vase de pământ, care se prepară cu varză murată, vânat sau carne de pui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS