22.5 C
Craiova
marți, 20 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateRomânia are toate condiţiile să nu fie consistent afectată de criză

România are toate condiţiile să nu fie consistent afectată de criză

România are toate condiţiile să nu fie consistent afectată de criză, deşi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, însă în 2009 politicile fiscale şi cele monetare trebuie să fie "extrem de bine corelate" ca să contracareze efectele crizei, a spus în această seară preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu spun că România nu este afectată de criza financiară", a spus Băsescu, adăugând că ţara poate trece cu bine de criză, "dacă are voinţă şi cap".

Preşedintele a făcut, de asemenea, referire, la importanţa corelării politicii monetare cu politica fiscală. "Nu vom reuşi să depăşim criza cu efecte minime dacă nu va exista o corelaţie puternică între politica monetară şi cea fiscală. Este esenţial ca, în 2009, când efectele crizei se vor accentua, politicile economice să fie extrem de bine corelate", a mai spus Băsescu.

El consideră că decizia Standard & Poor's, de scădere a ratingurilor României, a fost precipitată. "S&P s-a grăbit, nu a utilizat informaţiile cu acurateţe. Nu port războaie cu Standard & Poor's, însă la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agenţiilor de rating. E uşor să dai rating României, după ce nu ai reuşit să identifici ce se întâmplă în Statele Unite", a spus Băsescu.

El a precizat că, în schimb, agenţia de rating Moody's a avut o abordare diferită, fiind "mai bine informată faţă de situaţia sistemului bancar, a rezervelor valutare şi a datoriei publice" şi remarcând că "marea problemă nu este creşterea salariilor, ci deficitul bugetar".

Şeful statului a subliniat, ca puncte forte ale economiei româneşti, datoria publică externă de 11 miliarde euro, "şi nu de 60 miliarde euro, aşa cum s-a scris în ultima perioadă", această cifră incluzând şi datoria privată. În ceea ce priveşte rezervele valutare ale României, Băsescu a spus că a ajuns la cel mai ridicat nivel de la revoluţia din 1989, "de 27 miliarde euro, acestea fiind cifrele de astăzi".

"Rezerva nu este în scădere. În plus, nu a fost utilizată în piaţă în ultimele două săptămâni, deci avem un oarecare confort", a precizat preşedintele.

Băsescu a prezentat estimări potrivit cărora România va încheia anul cu o inflaţie "de 6,6 – 6,7%, deci deloc catrastofală faţă de situaţia din alte ţări", iar creşterea economică se va situa la aproximativ 8%. Referitor la deficitul de cont curent, una dintre principalele slăbiciuni reliefate de agenţiile de rating, preşedintele a spus că "este îmbucurător că anul acesta va scădea cu 0,2 – 0,3 puncte procentuale din produsul intern brut" faţă de 2007, când deficitul extern a fost de 14% din PIB.

"Îmi permit să spun că avem obligaţia ca bugetul anului viitor să reflecte priorităţile României şi să reducă deficitul bugetar", a spus Băsescu. Proiectul de buget pe 2009 aprobat marţi de Guvern prevede un deficit de 2% din PIB.

Criza financiară mondială actuală îşi are originea în problemele de pe piaţa creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, care au ieşit la suprafaţă în vara lui 2007. Între timp, efectele s-au manifestat prin falimentul unor mari nume ale sistemului financiar mondial, precum Lehman Brothers, şi prin rarefierea finanţării disponibile, inclusiv pentru băncile din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU