28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportReprezentantii medicilor acuza executivul de centralizarea deciziilor din sanatate

Reprezentantii medicilor acuza executivul de centralizarea deciziilor din sanatate

Reprezentantii organizatiilor profesionale, patronale si sindicale ale medicilor au acuzat ieri executivul de centralizarea deciziilor la nivelul Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF), in urma modificarii Legii asigurarilor de sanatate. „Noul contract cadru privind acordarea asistentei medicale (care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2003) exclude orice organizatie medicala, indiferent de orientarea acesteia, de la discutiile privind deciziile din sistem, desi Legea asigurarilor de sanatate – in forma in care a functionat pina acum – a prevazut consultarea liderilor asociatiilor din sistemul sanitar“, a declarat Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR).

Acuzele au fost lansate de Patronatul National al Medicilor de Familie, Societatea Nationala de Medicina Generala, Camera Federativa a Medicilor din Romania, Asociatia Medicilor Specialisti din Ambulatoriu cu Cabinete Medicale Individuale, Asociatia Medicilor cu Libera Practica din Judetul Ilfov, precum si de Conventia Medicilor Democrati, liderii carora au criticat Ordonanta de Guvern prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a trecut in coordonarea MSF. „Vom sesiza, impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania, forurile internationale de profil in legatura cu politizarea conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si pentru faptul ca banii privati ai oamenilor – reprezentind contributia la fondul asigurarilor de sanatate – vor fi gestionati de partidul aflat in prezent la guvenare“, a mai spus Peretianu.

Liderii sustin ca masurile sociale anuntate de guvern, respectiv excluderea pensionarilor de la plata contributiei de 12 la suta la fondul de sanatate, scaderea cu trei la suta a contributiei salariatilor la acelasi fond, precum si acordarea de retete gratuite pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1,4 milioane lei pe luna, sint populiste si ca nu vor duce la imbunatatirea calitatii ingrijirilor medicale.

„Lista pentru medicamentele gratuite care vor fi acordate pensionarilor cu venituri mici cuprinde numai produse care costa sub 50.000 de lei, pe care multi doctori nu le-au mai prescris de ani de zile“, a declarat Cristian Oana, presedintele Societatii Nationale de Medicina Generala. El a nominalizat printre medicamentele gratuite acordate pensionarilor produsele rinofug, furazolidon, indometacin si hipazin. „Este dureros tot ceea ce se intimpla. Pina acum, pensionarii bolnavi puteau primi medicamente scumpe, pentru care plateau 35 la suta din pret. Dupa 1 ianuarie 2003, pensionarii vor primi gratuit medicamente ieftine, iar daca vor avea nevoie de produse mai scumpe, vor plati jumatate din pretul acestora. In acest fel statul va recupera de la pensionari cel putin de doua ori mai multi bani decit cei 12 la suta reprezentind scutirea de la plata contributiei la fondul de sanatate“, a declarat Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie.

Reprezentantii organizatiilor medicilor din Romania cer urgent executivului sa revina asupra deciziilor luate si sa tina seama si de parerile doctorilor. „De acum, toate organizatiile noastre vor actiona in comun ori de cite ori vor fi incalcate drepturile noastre de catre administratia centrala sau locala, puterea politica, guvern, parlament, finantatori, CNAS sau de primarii“, se precizeaza intr-un document comun semnat de cele sase organizatii. Mai mult, CFMR a cerut demisia tuturor ministrilor – respectiv a jumatate din executiv – care au semnat Ordonanta de Guvern privind trecerea CNAS in coordonarea MSF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS