Manx reprezintă simbolul insulei Man, situată între Irlanda şi Ţara Galilor. Pisicile Manx trăiesc pe această insulă de cel puţin 400 de ani. Lipsa cozii, cauzată de o mutaţie genetică, este o caracteristică a acestei rase.
Pisicile Manx se aseamănă cu cele din rasa British Shorthair, cu excepţia cozii. Au capul mare, rotund şi pomeţi proeminenţi. Botul şi bărbia sunt ferme şi puternice. Urechile lor sunt uşor aplecate şi sunt mai late la bază şi rotunjite la vârf. Ochii sunt mari şi rotunzi, iar culoarea acestora este apropiată de cea a blănii. Pisicile Manx au pieptul lat, iar membrele sunt scurte şi puternice, cu picioarele din spate mai lungi decât cele din faţă.
Sănătate şi îngrijire
În cazul pisicilor din rasa Manx , şira spinării uşor „deformată“ poate cauza unele probleme. Faptul că unele vertebre sunt deformate poate afecta dezvoltarea coloanei, cauzând artrita. La unele pisici, tractul anal poate fi îngust, acest lucru cauzând blocaje intestinale.
Blana scurtă a pisicilor din această rasă nu necesită o îngrijire excesivă, acestea fiind capabile să-şi întreţină blana şi singure. Aceasta are două straturi, unul gros şi scurt, şi unul puţin mai lung. Blana dublă este de departe mai importantă decât culoarea sau semnele de pe ea. Pisicile pentru expoziţie sunt mult mai apreciate pentru textura blănii decât pentru culoare sau marcaje.
Caracter şi temperament
Pisica Manx este afectuoasă şi iubeşte copiii şi alte animale, părând să se înţeleagă foarte bine chiar şi cu câinii. Aceste pisici sunt animale de companie ideale, adaptându-se uşor la viaţa de familie. Duc o viaţă fericită ca animale de interior şi fac foarte puţin zgomot. Pentru a creşte pisici Manx trebuie să aveţi cunoştinţe de genetică, deoarece încrucişarea a două exemplare fără coadă poate provoca malformaţii grave puilor. Pentru a se evita riscul acestor malformaţii, crescătorii au încrucişat această rasă cu British sau Europeană.
Istorie şi legendă
Absenţa cozii la pisicile Manx este o caracteristică ştiută de secole şi circulă mai multe poveşti. Cea mai veche legendă este cea în care se spune că Noe, atunci când a închis uşa Arcei sale, din grabă, a prins coada pisicii, lăsând-o cu un ciot. Altă legendă povesteşte despre pisica fără coadă care hoinărea pe epavele galleoanelor Armatei Spaniole de pe plaja insulei Man, în 1588. Fără îndoială, insula era foarte izolată şi acest lucru a permis perpetuarea caracteristicii acestor animale. Pisicile Manx cu cioturi de coadă sunt rezultatul mutaţiilor genetice suferite în urma împerecherii cu cele din rasa British Shorthair. Această genă ar putea fi responsabilă şi pentru defectele scheletului acestor pisici. Altă legendă spune că această rasă a apărut ca rezultat al împerecherii unei pisici cu un iepure.
Click News