39.5 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljVeteranii, în război pe bani

Veteranii, în război pe bani

Foşti luptători ai armatei române în cele două războaie mondiale, veteranii din Dolj încrucişează armele unii împotriva altora. Nu din patriotism, ci din motive deloc eroice: banii din cotizaţiile celor câteva mii de persoane care figurează pe listele cu veterani sau urmaşi ai acestora.

Scandalul dintre Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (ANVR) şi Uniunea Veteranilor de Război şi a Urmaşilor Veteranilor (UVRUV) a început în urmă cu mai bine de o jumătate de an. Filiala judeţeană a UVRUV a migrat în masă, cu tot cu preşedinte şi banii din cotizaţii, la sora mai mare din judeţ, ANVR, ceea ce l-a supărat la culme pe preşedintele Uniunii, generalul Ştefan Cucu. Acesta i-a atacat pe şeful său de filială, Ionel Popa, făcându-l securist şi acuzându-l de deturnare de fonduri, şi pe preşedintele ANVR, generalul Marin Dragnea, pe care l-a catalogat trădător de ţară şi agent sovietic. Cucu a contestat în instanţă fuziunea dintre cele două filiale, dar a pierdut.

Lui Popa îi cântă Cucu

Asociaţia, condusă de generalul Marin Dragnea, a organizat în septembrie 2007 o conferinţă naţională la care au participat, printre alţii, reprezentanţi ai preşedinţiei, guvernului, Ministerului Apărării, dar şi preşedintele UVRUV, generalul Ştefan Cucu. Întrucât Uniunea pe care o conducea avea de aproape zece ori mai puţini cotizanţi decât Asociaţia lui Dragnea, Cucu a propus fuziunea celor două entităţi, astfel încât veteranii să fie reprezentaţi de un singur organism. Lunile au trecut, dar Cucu nu a mai dat semne că şi-ar dori fuziunea: „Eu eram preşedintele UVRUV la vremea respectivă, când l-am întrebat ce face. Mi-a spus că vrea unificarea doar dacă îl pun pe el preşedinte, or asta nu se putea întâmpla, atâta timp cât în ANVR sunt 45 de generali cu merite deosebite. Văzând că nu mai doreşte fuziunea pe care noi cu toţii o voiam, am organizat o conferinţă judeţeană în care s-a votat fuziunea cu ANVR, filiala Dolj. De atunci au început problemele“, s-a plâns Popa, în prezent preşedintele ANVR Dolj.

De la statut curg belelele

Furios, Ştefan Cucu a început atacul. „Fostul securist Popa a deturnat 75.000 de lei din fondurile UVRUV şi i-a transferat în contul ANRV pe 25 martie. Apoi, pe 27 martie a convocat o adunare nestatutară, prin care a dezertat din Uniune. La acea întâlnire nu au fost prezenţi 50% plus unu din numărul total de membri, deci rezultatul ei nu este valabil. Şi, chiar dacă ar fi fost valabil, Popa a transferat banii înainte de şedinţă. Pentru asta, am sesizat Parchetul, deoarece consider că este vorba despre deturnare de fonduri“, a declarat Ştefan Cucu. Popa recunoaşte că legalitatea adunării care a consfinţit fuziunea celor două filiale stă sub semnul întrebării, dar spune că prevederea din statut care cere cvorum este aberantă. „Într-adevăr, nu au fost jumătate plus unu, cum scrie în statut, dar acel statut este o aberaţie. Sunt oameni de 80 de ani care nu se pot deplasa. Nimeni nu respectă statutul pentru că nu se poate. Nici măcar Cucu nu l-a respectat de-a lungul timpului, când a făcut conferinţe la care au venit foarte puţini membri“, a declarat actualul preşedinte al ANRV, filiala Dolj. Cu toate acestea, instanţa a considerat că adunarea din 27 martie a fost statutară. Cât despre transferul celor 75.000 de lei, Popa crede că avea dreptul să facă tot ce vrea cu ei, atâta timp cât filiala era de acord cu fuziunea. Numai că nu a avut răbdare încă două zile până când fuziunea devenea oficială. Rămâne de văzut ce spun procurorii.

Banii nu au vârstă

Cele două filiale care reprezintă interesele veteranilor percep de la fiecare membru o cotizaţie cuprinsă între cinci şi 50 de lei pe an, în funcţie de distincţiile primite de aceştia. Din aceste sume, o parte alimentează contul organizaţiei centrale. De exemplu, la ANVR, fiecare filială varsă 15% din încasări la centru, pe când la UVRUV procentul este de 40%. La o medie de 25 de lei pe an, cei o mie de veterani din Dolj ai UVRUV cotizează cu 25.000 de lei, ceea ce înseamnă că la nivel naţional Uniunea administrează un milion de lei, aproximativ 300.000 de euro. De partea cealaltă, sumele sunt mult mai mari. Conducerea ANRV colectează anual aproximativ zece milioane de lei, în jur de trei milioane de euro. Nu-i de mirare că bătălia pentru putere este atât de înverşunată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII