14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBCR, în grevă japoneză

BCR, în grevă japoneză

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de diferenţele salariale şi de neplata orelor suplimentare pe care sunt nevoiţi să le efectueze zilnic.

 

Angajaţii Băncii Comerciale Române (BCR) au intrat de ieri în grevă japoneză, pentru trei zile, din cauză că sunt nemulţumiţi de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal şi de inegalităţile salariale.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu, angajaţii instituţiei de credit cu un an sau doi vechime au salarii aproape duble faţă de cei cu vechime mai mare, deşi fac aceeaşi muncă. El spune că grilele de salarizare elaborate de patronat ar trebui să fie obligatorii, dar sunt doar orientative. În plus, angajaţii se plâng de orele suplimentare neplătite pe care trebuie să le efectueze zilnic.

„Majoritatea salariaţilor BCR îşi încep munca la ora 9.00 şi o termină în jurul orei 20.00, fără a li se plăti orele suplimentare sau a fi recompensaţi cu timp liber. Foarte mulţi angajaţi şi-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare“, a declarat Ciprian Ionescu, citat de presa centrală.

În zilele de grevă, programul de lucru cu publicul în toată reţeaua BCR va începe la ora 9.00, nu la 8.30, iar clienţii vor avea acces la serviciile bancare până cel târziu la ora 18.00 în cursul săptămânii, în funcţie de mărimea unităţii, se arată într-un comunicat al instituţiei de credit. Unităţile de mărime medie vor fi deschise, în general, până la ora 18.00. Unele dintre acestea vor lucra cu publicul până la 17.30, oră până la care sunt deschise şi toate unităţile mici. Şi în Dolj, o parte din cei aproximativ 630 de salariaţi afiliaţi la sindicat au intrat în grevă japoneză, majoritatea fiind lucrători la ghişee.

Greva pare să se extindă şi la alte divizii ale BCR. Salariaţii BCR Asigurări ameninţă şi ei că vor protesta în cazul în care nu va fi semnat contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii BCR au declarat că, deocamdată, nu vor să comenteze intrarea în grevă japoneză a angajaţilor instituţiei. BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, valoarea acestora depăşind 17,5 miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU