23.7 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoctorul Trasca si-a cladit averea numai din spagi de 500.000 de lei

Doctorul Trasca si-a cladit averea numai din spagi de 500.000 de lei

Politistii si procurorii au deschis usa de la cabinetul doctorului Daniel Trasca fara sa bata. Au dat buzna si i-au cerut sa scoata tot ce avea prin buzunare si prin sertarele biroului. Oamenii legii au descoperit imediat cele zece bancnote de 500.000 de lei, pe care inscriptionasera anterior cu cerneala fluorescenta cuvintul „MITA“. Urmele cernelei fluorescente existau si pe miinile medicului, dovedind ca „se minjise“ cu acesti bani. Probele fiind clare, dr. Daniel Trasca, seful Sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, a fost urcat in duba si inchis in arestul politiei craiovene, sub acuzatia de luare de mita.

Inca 50 de milioane prin buzunare, dar si vreo 70 de sticle de whisky pe acasa

Flagrantul a fost organizat de procurorii Biroului de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj. Ei au fost sesizati de Ionica Mariana Enachita, care a reclamat ca dr. Trasca i-a cerut cinci milioane de lei pentru a-i semna un referat necesar mamei sale, Ana Trusca, pentru a fi pensionata medical. Flagrantul a fost pregatit cu atentie: in mare secret, ca sa nu „rasufle“ ceva, banii au fost marcati si inminati femeii cu citeva minute inainte de a intra in cabinetul medicului. De operatiune stiau doar citeva persoane. Iar actiunea a fost incununata de succes, fiind vorba de primul flagrant in care un medic craiovean este prins „cu mita in sac“.

Intrebat de procurori despre cele cinci milioane pretinse si primite de la Ionica Mariana Enachita, dr. Daniel Trasca a sustinut ca banii ii adusese de acasa pentru a-i da unei colege de serviciu, fata de care avea o datorie. Asupra doctorului au fost gasiti insa si alti bani. „Doar“ vreo 50 de milioane de lei. Explicatia medicului: „Trebuia sa platesc niste impozite si de aia aveam banii la mine“. Si de ar fi numai asta. Dar procurorii, care auzisera de averea fabuloasa a medicului – o vilisoara cu vreo 12 camere pe strada Ana Ipatescu din Craiova, o Skoda Fabia si alte acareturi – i-au facut o vizita si la domiciliu, unde au gasit 70 de sticle de whisky, bautura care, cum bine se stie, are calitati vasodilatatoare. La acest capitol, dr. Trasca l-a „batut“ de departe pe profesorul Galiceanu de la ISE, la care se gasisera la perchezitia domiciliara 50 de sticle cu aceeasi licoare.

„Urmeaza sa stabilim in cadrul anchetei care este provenienta celorlalti bani gasiti asupra doctorului Trasca, dar si modul in care si-a adunat averea“, a mentionat procurorul Robert Kelemen, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj.

Vinovatul ar putea fi dat afara de la spital

Directoarea unitatii sanitare, dr. Carmen Luminita Slavu, a fost invitata in cabinetul medicului Trasca la citeva minute dupa organizarea flagrantului. A fost uluita cind a aflat ce se intimplase. „Este un lucru de nedorit, care arunca o pata atit asupra institutiei, cit si asupra intregului personal medical al Spitalului de Neuropsihiatrie. Deocamdata se face o ancheta, dar, daca va fi gasit vinovat, vom lua si noi masurile de rigoare pe linie administrativa, mergind pina la desfacerea contractului sau de munca. Este o situatie neplacuta pentru un medic care a depus juramintul lui Hipocrate la absolvirea facultatii“, a declarat directoarea Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Nici Colegiul Medicilor Dolj nu va sta cu miinile in sin. Sau cel putin asa a promis dr. Valentin Bugeac, vicepresedinte si sef al Departamentului de Jurisdictie si Etica Medicala din cadrul Colegiului Medicilor: „Daca dr. Trasca este vinovat, sa suporte rigorile legii. In ce ne priveste, vom face si noi o ancheta. Chiar daca va fi gasit vinovat, nu i se poate ridica insa dreptul de practica medicala. Aceasta este o sanctiune pe care o poate da doar Colegiul National al Medicilor si numai pentru greseli profesionale grave“.

Internari de forma, in vederea pensionarilor ilegale

Tehnica pe care procurorii considera ca o aplica dr. Trasca este relativ simpla. Inainte de a se ajunge la intocmirea referatului de specialitate, pacientul dornic sa se pensioneze era internat de trei sau patru ori in spital, in decurs de maximum doua luni. In urma diagnosticului stabilit, medicul psihiatru intocmnea referatul de specialitate. Pacientul se prezenta cu referatul respectiv la comisia de exepertiza a capacitatii de munca, iar aceasta hotara daca era cazul de pensionare sau nu.

Diagnosticul cel mai frecvent pus de dr. Trasca si care avea succes in fata comisiei de expertiza era tulburare afectiva recuperanta. De cele mai multe ori, clientii dr. Trasca nu stateau internati in spital nici macar o zi, dar primeau bilet de iesire din spital si, eventual, certificat de concediu medical.

„Doctorul mi-a fost recomandat de cineva. M-am dus la el si i-am spus deschis despre ce este vorba. Si a acceptat sa ma ajute. Direct nu mi-a spus ce suma imi pretinde, insa am aflat de la asistente ca trebuie sa pregatesc zece milioane de lei in bancnote de 500.000 de lei. Mi s-a parut cam mult, dar vreau sa ma pensionez, ca imi este frica sa nu ramin fara serviciu. La noi, in fiecare luna se dau oameni afara. Dr. Trasca mi-a spus ca trebuie sa ma interneze de citeva ori, ca sa fac un numar de zile de spitalizare. Am crezut ca o sa stau internata 18 zile si de aceea prima data m-am dus pregatita pentru spital. Dar doctorul mi-a spus ca nu-i nevoie sa stau internata si sa ma intorc sa imi iau biletul de externare. Asa s-a intimplat de fiecare data“, a declarat una dintre pacientele dr. Trasca, care doreste sa isi pastreze anonimatul.

Luna viitoare, clienta dr. Trasca urma sa primeasca referatul semnat si parafat si – cu putin noroc – tot atunci trecea si prin comisia de expertiza a capacitatii de munca. A avut insa ghinion.

Una peste alta, in ziua in care s-a organizat flagrantul, doctorul a semnat opt bilete de internare in spital, dintre care patru chiar pe sectia lui. Anchetatorii vor stabili daca printre cei opt pacienti internati exista si persoane care doreau sa se pensioneze medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS