29 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinCălător prin Alaska

Călător prin Alaska

Farmecul şi sălbăticia statului american Alaska au fost redescoperite de iubitorii de aventură odată cu lansarea, în 2007, a peliculei „Into the wild“ („În sălbăticie“).

 

Dacă până acum era apreciată doar de iubitorii de natură sălbatică şi era aproape inexistentă în ofertele de sejururi ale agenţiilor de turism, Alaska a devenit una dintre destinaţiile cele mai căutate de turiştii din toată lumea, în mod deosebit de cei care iubesc aventura, însă şi cinematograful. Această răsturnare de situaţie s-a produs odată cu lansarea pe piaţă a peliculei „Into the wild“ („În sălbăticie“), în regia lui Sean Penn şi cu Emile Hirsch în rol principal. Filmul are la bază un caz real, prezentând povestea aventurierului Chris McCandless. Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Chris decide să întrerupă legăturile cu familia, să renunţe la conturile bancare şi să plece în sălbăticie în căutarea libertăţii şi a propriei identităţi. Ajuns în Alaska, Christopher renunţă la maşină, îşi cheltuieşte ultimii bani şi decide să se descurce singur în ţinuturile pustii, vânând şi mâncând rădăcini. Doi ani mai târziu, bărbatul de 24 de ani a fost găsit fără viaţă, cauza decesului fiind probabil inaniţia. La aproape un an de la lansarea în Statele Unite, pelerinajele în aceste ţinuturi îndepărtate s-au intensificat şi toţi vor acum să calce pe urmele lui Chris, parcurgând etapele-cheie ale călătoriei lui. Odată ajunşi la destinaţie, turiştii descoperă un peisaj care oferă acea senzaţie de libertate şi de viaţă „on the road“, de pace şi de fericire, tipice naturii sălbatice.

 

Ulise modern

 

Odată cu lansarea filmului, s-a declanşat o manie colectivă, care a determinat tot mai multe persoane să se aventureze în aceste ţinuturi, renunţând la sejururile tradiţionale pe plajele din Caraibe. Din câte se pare, Sean Penn a fost cucerit imediat de această poveste şi a făcut tot posibilul pentru a obţine drepturile de a realiza acest film. Din păcate, nu la fel de fericiţi sunt locuitorii din Healy, care s-au temut de la început de valurile de pelerini cuceriţi de povestea „unui vizionar, care în realitate era doar un neadaptat“. Healy este un orăşel din Alaska situat la 40 de kilometri distanţă de autobuzul abandonat în care a murit McCandless, după trei luni de singurătate în pădurile reci din Denali National Park. Caroseria autovehiculului, un autobuz al Fairbanks Transit System din anii ’40, nu este doar punctul de plecare al poveştii din bestseller-ul lui Jon Krakauer, ci şi una dintre etapele ce se regăsesc pe mitica Stampede Road. În interiorul său, se află o placă comemorativă dedicată lui Chris. „Este ca şi cum ai merge la Pere-Lachaise din Paris pentru a vedea unde a fost înmormântat Jim Morrison“, a spus Ron Alexander, un american din Virginia, care împreună cu prietenii săi vor ajunge în Alaska în luna august. „Nu mergem acolo doar pentru film, însă e şi ăsta un motiv“, a spus el. Iar cazul lui nu e singular, având în vedere că la Camera de Comerţ din localitate au sosit zeci de cereri din partea unor potenţiali călători, care ar dori să urmeze acelaşi itinerar cu Chris, de preferinţă însoţiţi de un ghid. Aventura nu va fi însă floare la ureche. „Este o zonă care se află la 180 de kilometri nord de Anchorage, unde celularul nu funcţionează, clima e imprevizibilă, insectele sunt periculoase şi râul Teklanika stă mereu să se reverse“, au avertizat specialiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS