Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur magistraţii, reproşându-le că există prea multe dosare prost făcute de procurori sau deliberat întârziate de judecători, că unii procurori transmit presei informaţii din dosare visându-se James Bond, în vreme ce alţii au legături "nepotrivite" cu interlopi, informează NewsIn.
"Avem prea multe dosare prost făcute de procurori şi avem prea multe dosare deliberat întârziate de judecători. Avem prea multe situaţii în care un dosar este restituit procurorului după un an şi jumătate, pe chestiuni de procedură. Asta înseamnă că judecătorul nu şi-a făcut treaba, că deliberat judecătorul a tergiversat dosarul pentru a nu se intra pe fond", le-a spus şeful statului judecătorilor şi procurorilor prezenţi astăzi la ceremonia de numire în funcţie de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele consideră că ar fi corect ca un judecător să sesizeze de la primul sau al doilea termen problemele de procedură şi nu după un an şi jumătate să restituie dosarul, şi de asemenea, ar fi corect ca un procuror să privească foarte atent la respectarea tuturor normelor de procedură înainte să trimită dosarul către judecător.
"Sunt procurori care, din dorinţa de a semăna cu James Bond transmit informaţii din dosare la presă. Oamenii aceştia nu au ce căuta în magistratură. Încă din timpul anchetei transmit lui nea' Alecu, lui nea' nu ştiu care, informaţii din dosare", a mai arătat şeful statului. Băsescu le-a pus în vedere proaspeţilor magistraţi şi faptul că unii judecători au "legături nepotrivite cu oameni din lumea interlopă", iar procurorii şi poliţiştii au şi ei acelaşi tip de legături.
"Eu ştiu că este o zi festivă, dar nu am dreptul să nu vi le spun, pentru că acestea sunt cauze pentru care justiţia din România nu este suficient de credibilă", şi-a motivat preşedintele criticile, adăugând că, adesea, magistraţii au ocazia să ancheteze sau să judece oameni mult mai credibili decât ei, ceea ce le creează un dezavantaj.
Preşedintele nu s-a sfiit să atace magistraţii făcând aluzie şi la privilegiile pe care aceştia le au faţă de alte categorii profesionale, el exprimându-şi speranţa că noua promoţie de judecători şi procurori a ales această meserie pentru "frumuseţea" ei şi nu pentru condiţiile de salarizare şi pensionare, precizând că în ultimii ani peste 3000 de judecători şi procurori din sistem s-au pensionat la vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.
Preşedintele le-a urat noilor judecători şi procurori succes în exercitarea meseriei, pentru a se alătura magistraţilor cinstiţi şi a ajuta la reabilitarea imaginii justiţiei. Şeful statului a făcut un bilanţ al decretelor de numiri în funcţie ale magistraţilor, constatând că a semnat numirile a 548 de judecători şi 542 de procurori, ceea ce îl face responsabil pentru calitatea prestaţiei lor.
"Mă simt părtaş cu dumneavoastră la, sper eu, succesele dumneavoastră, şi sper că niciodată nu o să regret că am semnat decretele de numire în funcţiile de judecători şi procurori", a mai spus preşedintele.
Şeful statului s-a arătat încrezător în faptul că, fiind prima promoţie de procurori şi judecători care intră în magistratură fără să mai fie utilizat procedeul interviului ci prin examen, "sistemul de justiţie din România primeşte 47 de judecători şi 81 de procurori care sunt gata să facă faţă dificultăţilor de astăzi din justiţie". "Cazurile de astăzi sunt grele şi nu aveţi dreptul să improvizaţi", le-a mai atras atenţia magistraţilor, adăugând că aceştia trebuie să aibă un singur stăpân de la numirea lor în funcţie şi anume legea. "A nu ţine cont de lege înseamnă a fi vulnerabil, în primul rând în faţa exigenţei CSM", a arătat şeful statului.
"Nimeni nu vă face responsabili de inflaţie, de construcţia de autostrăzi, nimeni nu vă face responsabili de creşterea economică, de fondurile alocate educaţiei şi sănătăţii, dar sunteţi responsabili, alături de cele câteva mii de procurori şi judecători de aplicarea legii cu suficientă viteză pentru ca justiţiabilii să aibă satisfacţia că au făcut apel la un sistem de justiţie european", a mai spus Băsescu, reiterând totodată temerea că noul raport european va aduce, cel mai probabil, prelungirea monitorizării pe justiţie pentru ţara noastră.
Preşedintele Traian Băsescu a numit azi în funcţie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, 47 de judecători şi 81 de procurori, absolvenţi ai concursului organizat de CSM. La ceremonie au fost prezenţi procurorul general Laura Codruţa Kovesi, preşdintele CSM, Lidia Bărbulescu şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa.