38.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinDrogurile sonore - pericolul din reţea

Drogurile sonore – pericolul din reţea

Specialiştii în informatică au tras un semnal de alarmă cu privire la „drogurile sonore on line“, un nou fenomen care cucereşte Europa într-un ritm îngrijorător.

Drogurile sonore on line sunt un anumit tip de unde cu o frecvenţă cuprinsă între 3 şi 30 de hertzi, care acţionează asupra creierului uman şi pot da naştere celor mai diverse reacţii. În plus, s-a demonstrat că aceste unde solicită intens activitatea cerebrală, având un efect similar cu cel al drogurilor. Este suficient ca internauţii să găsească site-ul potrivit, de unde pot descărca fişiere speciale, cu ajutorul cărora pot obţine secvenţe sonore cu nume mai mult decât elocvente: „marijuana“, „cocaina“, „alcool“, „ecstasy“. Pericolul reprezentat de „cyber-drogurile“ cunoscute în reţea drept iDoser este destul de serios, specialiştii în informatică supraveghind de mult timp acest fenomen care are mii de adepţi în toată Europa. Aceştia schimbă impresii în reţea şi îşi recomandă modalităţi şi tehnici de „administrare“. Principiile comerciale care se află în spatele acestui fenomen sunt similare celor aplicate pe piaţa tradiţională a stupefiantelor: se începe cu fişiere oferite gratuit, apoi se trece la administrarea contra cost. În plus, există o societate care oferă on line, pe propriul site, un adevărat „cititor“ audio de tipul popularului WinAmp MP3 pentru „dozele sonore“. În afara faptului că pot fi achiziţionate gratis, aceste „doze“ pot fi redistribuite simplu şi fără alte costuri, prin intermediul unei simple căutări pe Google. De aici, ajungeţi pe situri care găzduiesc linkuri şi arhive de fişiere de tipul Rapidshare sau altele similare. Cu câteva click-uri, aveţi în calculator un fişier format zipp care, odată dezarhivat, „scoate“ la iveală sute de „doze“, atent clasificate cu numele substanţelor al căror efect al trebui să îl reproducă: ectasy, cocaină, morfină, tranchilizate, heroină etc. Tot pe internet sunt disponibile instrucţiuni detaliate de folosire, de tipul „Cum să faci ca o doză să aibă 100% efect“. În plus, YouTube este plin de materiale filmate care demonstrează posibilele efecte asupra tinerilor consumatori.

 

„Ameţiţi“ cu infrasunete

 

„Undele de 3 până la 30 de herzi, infrasunetele, altfel spus, frecvenţele pe care lucrează creierul uman, sunt capabile să dea naştere la tot tipul de reacţii şi solicită intens activitatea cerebrală. De exemplu, undele alfa, cu frecvenţe între 7 şi 13 hertzi, au un efect relaxant, însă sunt altele, care au exact efectul opus, adică euforic sau excitant. Este suficient să introduceţi aceste infrasunete, pe care urechea umană nu le percepe, într-o bucată muzicală, şi zarurile au fost aruncate.

Folosirea acestora nu este străină forţelor de poliţie, care le utilizează, de exemplu, în discoteci pentru a calma tinerii. Folosirea lor a fost demonstrată de-a lungul timpului şi în domeniul militar“, a precizat Umberto Rapetto, specialist în cadrul Gărzii de Finanţe din Italia. Pentru moment, nu există dovezi clare în legătură cu efectul utilizării unor astfel de cyber-droguri, însă specialiştii atrag atenţia asupra potenţialului pericol reprezentat de internet. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că potenţialul de răspândire a iDoser este enorm, pentru că, spre deosebire de substanţele stupefiante tradiţionale, sunt mai puţin invazive, mai practice din punct de vedere al utilizării şi costă mult mai puţin: un fişier poate costa între cinci şi zece euro, iar avantajul este că, spre deosebire de drogurile „clasice“, nu se consumă, putând fi reutilizat ori de câte ori doreşte internautul.

 

Efecte cerebrale

 

„Faptul că o stimulare sonoră ad hoc poate avea efecte deosebite asupra creierului nu este o surpriză. Am observat şi măsurat recent efectul «cumulat» al sunetului şi al ectasy asupra cobailor“, a explicat Michelangelo Iannone, specialist în cadrul Institutului de Ştiinţe Neurologice din Catanzaro, Italia.

„Am administrat unor şoareci o doză minimă de ecstasy, insuficientă pentru a avea vreun efect neurologic, după care am «administrat» aceloraşi cobai şi o «doză» de sunet de 95 decibeli, adică valoarea maximă permisă, teoretic, în discoteci, observând o creştere a efectului ecstasy. Iar asta nu e tot. După ce am mărit doza iniţială de ecstasy, cu ajutorul sunetului am obţinut o mărire a efectului, care a durat chiar şi cinci zile. Aşa se explică de ce anumite tipuri de stupefiante, cum ar fi ecstasy, sunt consumate în cantităţi semnificative cu ocazia unor rave-party, de exemplu, unde muzica duce la o amplificare a efectelor“, a mai spus specialistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII