34.5 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAct adiţional la contractul de cumpărare de blindate PIRAHNA, după apariţia unor probleme tehnice

Act adiţional la contractul de cumpărare de blindate PIRAHNA, după apariţia unor probleme tehnice

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat astăzi, pentru NewsIn, că, în cel mult o săptămână, România va încheia un act adiţional care prevede remedierea problemelor tehnice apărute la cele 31 de transportoare blindate de tip Piranha livrate prin contract armatei de o companie elveţiană.

"Actul adiţional se referă la remedierea lucrurilor care au rămas de făcut şi probabil în maximum o săptămână se va semna actul adiţional", a precizat ministrul Meleşcanu.

Potrivit ministrului apărării, nu se pune problema ca MAp să rezilieze contractul cu firma elveţiană, deoarece deficienţele identificate la transportoarele blindate nu sunt "chestiuni de fond", ci mai degrabă sunt legate de integrarea produsului.

"În procesul de integrare a lor au apărut unele chestii, dar care, în opinia specialiştilor de la noi, sunt perfect remediabile şi nu ridică nici un fel de probleme. Sunt lucruri care pot fi remediate de companii atât de mari", a dat asigurări Teodor Meleşcanu.

"Transportoarele nu au avut defecţiuni aşa cum s-a zis, ci au fost chestiuni legate de integrarea de către compania elveţiană a turelei, care e produsă de o firmă israeliană-Elbit, a oprelierei, mitraliera care era americană, de tip Browning şi a cutiei transportorului, care e realizată de elveţieni", a mai completat Meleşcanu.

În acelaşi timp, Meleşcanu consideră că, după semnarea actului adiţional, se va stabili un calendar al remedierii deficienţelor, astfel âncât transportoarele să fie în funcţiune în cel mult două trei săptămâni.

 

O echipă de experti care a participat la recepţia primului lot de transportoare elveţiene – din cele 600 de transportoare blindate PIRANHA ce ar urma să înlocuiască, până în 2025, toate TAB-urile – au întocmit un raport în care au evidenţiat mai multe deficienţe.

Potrivit acestui document, specialiştii au înregistrat depăşiri ale nivelul de radiaţii admis la cablajul turelei. O altă problemă gravă, susţine publicaţia, a fost constatată la sistemul de ochire şi precizia loviturilor. În perioada de recepţie a blindatelor, specialiştii au constatat şi anomalii la trapa mecanicului conductor care, dacă este deschisă complet, nu permite rotirea completă a turelei. O alta disfuncţionalitate ar fi fost sesizată în momentul executării tragerilor de precizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU