La Scoala nr.13 din Craiova se poate spune ca actiunea guvernamentala «Cornu’ si lapticu’» a dat rezultatul scontat, caci frecventa, ba chiar si numarul copiilor inscrisi au crescut simtitor o data cu distribuirea gustarii gratuite pentru elevii din ciclul primar. Iar scoala cu pricina nu este una oarecare, ci o unitate de invatamint in care 98% dintre elevi sint romi, cu problemele lor specifice.
La prima vedere, Scoala nr. 13 din Craiova pare saracuta. In mare, cam asa este, caci primaria municipiului o cam da uitarii de fiecare data cind se impart fondurile. Asa se face ca geamurile sint sparte pe alocuri, fiindca de ani buni nu s-a mai alocat nici un leu pentru schimbarea lor.
In rest, ar atrage poate vederea yalele zdravene de la usi. E firesc, daca stam sa ne gindim ca scoala se afla intr-o zona rau famata. Iar conducerea sufla si-n iaurt, pentru ca s-a ars de mai multe ori cu ciorba. Bunaoara, cu vreo trei ani in urma, scoala a fost sparta, ocazie cu care a disparut televizorul din… biroul directorului. Asta nu-i impiedica insa pe dascali sa-si faca meseria, chiar in conditiile specifice ale unei asemenea unitati de invatamint.
Cornu’ si lapticu’ – „o mana cereasca“
Conceput nu doar pentru a asigura o gustare elevilor din clasele primare, ci si pentru o crestere a frecventei la ore, programul guvernamental care vizeaza acordarea unui corn si a unui pahar cu lapte pentru elevi a avut la aceasta scoala un efect neasteptat. A crescut nu doar frecventa, dar si numarul copiilor inscrisi. „Pe 15 septembrie nu aveam decit sapte elevi inscrisi in clasa I. Acum avem 62, ultimul venind sa se inscrie la sfirsitul saptaminii trecute, cind s-a intors cu parintii din strainatate. Explicatia tine atit de obiceiul romilor din zona de a-si inscrie copiii dupa inceperea anului scolar, cit mai ales de acordarea cornului si a laptelui, o mana cereasca si un motiv in plus pentru copii ca sa vina la scoala. Si in privinta prezentei la ore, oricum destul de buna la clasele primare, s-a simtit o imbunatatire. Doar copiii care sint plecati in strainatate absenteaza. Ceilalti vin la scoala. Au chiar mentalitatea ca trebuie sa faca neaparat macar patru clase“, afirma directoarea scolii, prof. Maria Roiban.
Copiii abia asteapta sa treaca ora a doua, caci in pauza de 20 de minute de la 9.50 isi primesc cornul si laptele. Proaspete, aduse de distribuitor in aceeasi dimineata, caci de pe o zi pe alta cam greu se pot pastra, scoala nefiind dotata cu un frigider. La ora fixata, invatatoarele dau fuga in incaperea amenajata drept depozit si iau tainul de lapte si cornuri, distribuindu-i fiecarui elev portia. Iar micutii devoreaza practic „cadoul“ guvernamental in doar citeva minute.
Caietele si cartile copiilor sint oprite la scoala
Lasind la o parte efectul operatiunii «Cornu’ si lapticu’», trebuie spus ca scoala are si alte caracteristici. Asta pentru ca printre cei 540 de elevi inscrisi se numara doar vreo opt sau noua romani. Restul sint romi si multi dintre ei sint foarte saraci. Tocmai de aceea majoritatea sint si beneficiarii rechizitelor gratuite. „Teoretic, peste 90% dintre elevi ar indeplini conditiile pentru a primi rechizite gratuite. Dar multi dintre ei n-au venit sa-si faca dosar pentru asta, asa ca numarul beneficiarilor este ceva mai mic. Copiii de clasa I s-au bucurat cind au primit ghiozdanele pline cu rechizite, insa nu prea stiu sa le pastreze. Cind ii cauti, n-au pe ce sa scrie. De aceea am luat masura ca unele carti si caiete sa fie lasate la scoala, la invatatori, care le dau copiilor in ziua urmatoare. Oricum, n-au timp de teme cind ajung acasa“, explica directoarea Roiban.
Copiii lui Tatian: George – zvapaiat, Marius – cuminte si respectuos
Saracuti, imbracati in haine second hand, majoritatea copiilor de romi care invata la Scoala nr. 13 sint saraci. Contributia la fondul clasei este o povara pentru ei, limitindu-se de multe ori la 2.000 – 3.000 de lei pe an. Exista insa si exceptii, copii ai unor romi bogati. Dar nici parintii acestora nu ajuta scoala. „Foarte multi dintre romii bogati care au copii la noi au promis ca ajuta scoala cu bani. Dar de la vorba pina la fapta este cale lunga pentru ei. Practic, o singura data am primit o mina de ajutor: este cazul unui parinte, tot rom, care ne-a transportat gratuit cu dubita lui niste geamuri. Cu siguranta ca daca am anunta ca avem niscai ajutoare de impartit, s-ar buluci primii tocmai cei bogati“, sustine directoarea Roiban.
Printre elevii acestei scoli s-au numarat si copiii lui Dumitru Tatian, presedintele filialei doljene a Partidei Romilor. Dascalii isi amintesc de zvapaiatul George, aflat acum in inchisoare sub acuzatia de omor calificat, dar si de Marius, care a absolvit gimnaziul in vara, un elev cuminte si respectuos care nu concepea sa lipseasca de la ore.
In clasa I la 20 de ani
Printre necazurile cu care se confrunta dascalii Scolii nr. 13, la loc de frunte este absenteismul masiv la clasele gimnaziale. „Sint destui care nu vor sa-si trimita copiii la scoala. Ne spun: «Ce sa faca la scoala? Fi-v-ar scoala a dracu’! Parca de-aia am eu vila si masina, ca am fost la scoala!»“, povestesc profesorii.
Iar cind trec de clasa a IV-a, incep sa se imputineze. „Fac patru clase, ca sa poata sa-si obtina permisul de conducere, dar apoi renunta multi dintre elevi. Mai ales fetele, care fie se marita, fie sint tinute acasa si puse la munca“, spune Maria Roiban.
Exista si efectul contrar: elevi care se intorc pe bancile scolii dupa ce au uitat ani buni de carte. Ba chiar „batrini“ care n-au trecut in viata lor pragul unei unitati de invatamint, care se inscriu la fara frecventa, putind trece direct in clasa a V-a daca dovedesc ca stiu sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca. Cel mai virstnic in acest an scolar este bailesteanul Iliaru R., de 20 de ani, aflat in clasa I.
Si mai exista tagma celor care vor sa „fenteze“ scoala. An de an, cel putin cinci-sase persoane vin sa incerce daca nu cumva pot obtine o adeverinta de absolvire fara sa fi calcat vreodata prin clasa. Directoarea povesteste: „Isi parcheaza Mercedesurile la intrare, apoi intra – fluturindu-si telecomenzile de la masini si celularele – si cer adeverinte ca au absolvit patru clase, ca sa poata da examenul pentru permis. Mirati ca nu li se dau, parasesc scoala injurind. Dar la scoala tot nu se inscriu“.