Preţurile produselor alimentare în următorul deceniu „vor depăşi, în medie, nivelurile din ultimii zece ani“ şi se vor înregistra „valori fără precedent pentru aproape toate produsele agricole“, potrivit unui studiu publicat joi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). „Faţă de media din perioada 1998 – 2007, proiecţiile de preţ pentru perioada 2008 – 2017 sugerează o creştere cu aproximativ 20% pentru carnea de vită şi de porc, cu aproape 30% pentru zahărul brun şi cel alb şi între 40 şi 60% pentru grâu, porumb şi laptele praf degresat“. Pentru aceeaşi perioadă, creşterea va fi de „peste 60% pentru unt şi plantele oleaginoase şi de peste 80% pentru uleiurile vegetale“.
Comisarul european pentru dezvoltare, Louis Michel, declarase recent despre creşterea preţurilor la alimentele de bază că „poate provoca un dezastru umanitar mondial“. „Era alimentelor la preţ mic pe piaţa internaţională a trecut. Preţurile produselor alimentare nu vor reveni la nivelul de altădată. Din 2000, preţul în dolari al grâului s-a triplat, cel al orezului şi porumbului s-a dublat, iar începutul anului 2008 corespunde unei noi creşteri cu 20%“, a precizat el.
Uniunea Europeană a luat deja măsuri pentru a combate criza alimentară: regula de lăsare în pârloagă a terenurilor a fost abandonată, nivelul cotelor de lapte a fost ridicat, iar taxele vamale la cereale au fost suprimate.

