27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalExceptional tur de forta al premierului Adrian Nastase la Bruxelles

Exceptional tur de forta al premierului Adrian Nastase la Bruxelles

„Viitorul Raport despre Romania va fi plin de vesti bune, iar procesul de apropiere a Romaniei de UE merge bine, intr-un ritm alert, care a crescut in ultimele luni. Exista o viziune si o perspectiva optimiste in ceea ce priveste viitoarele noastre relatii“. Astfel a deschis Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, conferinta de presa comuna desfasurata ieri la Bruxelles, imediat dupa incheierea convorbirilor cu primul ministru al Romaniei, cel care avea sa declare ca discutiile nu au fost numai „pragmatice“, ci si prietenesti, „un dialog constructiv care va ajuta tara noastra sa devina un partener important si loial al UE“.

Foarte interesanta deschidere, pentru ca, marturisim, e usor surprinzatoare in contextul ultimelor saptamini de tensiune surda sau deschisa intre Bucuresti si Bruxelles pe tema acordului bilateral semnat de noi cu SUA in privinta CPI. In plus, de la Strasbourg, cu o seara inainte, pe acelasi subiect, parvenisera noi semnale dure din partea unor parlamentari care confirmau semnalul dat noua, cu citeva zile in urma, de doamna Emma Nicholson.

Numai ca, pesemne in prezenta unor intense si foarte confidentiale discutii de conciliere de la Bruxelles in privinta Pozitiei comune a UE in materie (ce ar urma sa fie data oficial publicitatii pe 30 septembrie), Romano Prodi a lansat a doua informatie senzationala: subiectul nu va figura ca atare in Raportul de tara, deoarece nu este un subiect de negocieri si „noi nu santajam pe nimeni, caci nu e stilul nostru“. Acesta a constituit un raspuns adresat direct celor care, in Parlamentul European, tocmai solicitasera ca problema aceasta sa fie in mod explicit legata de derularea procesului de negocieri. Practic, prin acest raspuns, Romano Prodi a semnalat ca, din punctul de vedere al Comisiei Europene, nu se poate vorbi despre eventualitatea evocata de parlamentarii europeni, ceea ce presupunea, de facto, redeschiderea unui capitol de negocieri deja incheiat provizoriu, cel privind politica externa si de aparare comuna. Desigur, acest lucru nu l-a impiedicat pe Romano Prodi sa evoce dezamagirea institutional-europeana si personala fata de atitudinea Romaniei, „deoarece, daca este vorba sa fim membrii aceleiasi Uniuni… daca CPI nu priveste in mod specific procesul de negocieri, este vorba despre spiritul a ceea ce reprezinta Europa, este o alegere de ordin etic si este de datoria noastra sa impartasim aceasta alegere etica. Altfel nu sintem decit o piata comuna, iar Europa nu este doar o piata comuna“. Daca, in ultimele citeva saptamini, aceasta fraza era urmata automat de avertismentul – venit chiar si de la Prodi: „atentie, nu faceti ca ei“, de data aceasta, presedintele Comisiei Europene a vorbit despre acest episod ca despre „ingrijorarile trecutului“, precizind ca a primit de la Adrian Nastase „asigurari pentru viitor“ linistitoare si care au schimbat complet datele jocului. Acum nu a mai fost vorba despre faptul ca Romania trebuie sa faca o alegere intre UE si SUA, ci despre „o neintelegere care a fost clarificata de primul ministru roman“.

Sigur, in linia obisnuitei prudente, Prodi se fereste sa dea un raspuns direct cererii majore formulate si acum de Adrian Nastase, cea privind fixarea unei date limita privind finalul negocierilor (data pe care s-o regasim ca atare in documentul final de la Copenhaga la finele acestui an), dar, a treia surpriza majora, a tinut sa se refere in mod explicit la rezultatele economice inregistrate de Romania in ultima perioada:

„Apreciem foarte mult tot ceea ce s-a facut in ultimele 18 luni in Romania. Este vorba despre o rupere de trecut, iar eu sprijin si incurajez din toate puterile aceasta stare de fapt“. Evident, Prodi se referea la datele publicate si de noi in urma cu citeva zile, Raportul EUROSTAT privind evolutia Produsului Intern Brut in tarile candidate, acolo unde, in cazul tarii noastre, se semnala o crestere cu totul remarcabila pentru 2001, date coroborate cu rapoartele trimise in ceea ce priveste evolutiile inregistrate pe piata romaneasca in primele sase luni ale acestui an.

In incheierea vizitei sale la Bruxelles, primul ministru roman ne-a acordat in exclusivitate un amplu interviu pe tematica europeana, text pe care-l vom publica integral in editia de luni a ziarului nostru. Astazi va oferim doar aprecierea facuta asupra stadiului relatiilor noastre cu UE, in replica directa la afirmatiile lui Prodi:

„Aprecierea este foarte buna. Este o relatie de continuitate, este o relatie de real parteneriat si, alaturi de toate acestea, este si o relatie amicala la nivelul contactelor personale si la nivelul de lucru. Chiar daca au existat unele mici accidente de parcurs, eu cred ca, foarte rapid, putem sa tragem o concluzie si sa descriem cu precizie aceasta relatie: fara a face prea multe comentarii, trebuie sa spun ca procesul de modernizare din Romania se desfasoara, as spune, nu <<in paralel>>, ci <<in simbioza>> cu procesul de negociere pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana“.

Este limpede ca, de aceasta data, Romania a inregistrat o victorie de imagine, lucru interesant si valoros in sine. Dar, vizibil, in subteranul jocului, de doua saptamini incoace, ceva este pe cale sa se schimbe, se restabileste o relatie care parea pe punctul sa explodeze, se detensioneaza si se explica mai bine intentiile fiecareia dintre parti. Acesta a si fost, poate, cel mai important mesaj al conferintei de presa dar, credem noi, si al pachetului de propuneri cu care a venit la Bruxelles premierul roman, caci atit Domnia sa, cit si Romano Prodi au evocat faptul ca s-a pus la punct o „strategie comuna de comunicare“. Desigur, aparent era vorba doar despre repararea deficientelor de comunicare constatate cu prilejul disputei legate de acordul cu SUA privind CPI, dar, in opinia noastra, oferta de dialog se structureaza pe un plan cu mult mai complex. Este un moment foarte important pentru ca, acum, pe foarte multe dimensiuni, o mai buna comunicare poate apropia foarte mult Romania de un joc european in care, sa nu uitam, peste doar citeva luni, tara noastra va vorbi pe o noua tonalitate, cea de membru NATO. Ori asta merita respect, ca de la partener de alianta la alt partener de alianta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS