21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Statele din Europa de Sud-Est urmeaza sa-si faca ordine mai intii in propria casa“

„Statele din Europa de Sud-Est urmeaza sa-si faca ordine mai intii in propria casa“

– D-le presedinte, ce ati dori sa impartasiti la sfirsitul conferintei internationale cu tema „Societatea civila si reforma in sistemele de securitate in Europa de Sud-Est“ care a avut loc sub coordonarea dvs.?

– Pe parcursul forumului s-a purtat o discutie activa si au fost schimbate idei interesante despre rolul societatii civile in conditiile unei transformari adinci a sistemelor de securitate in Europa de Sud-Est. Tema conferintei a fost legata de terorismul international si lupta opiniei publice internationale impotriva tuturor manifestarilor lui. Pentru ca terorismul este o amenintare fara granite, care cere „globalizarea“ eforturilor opiniei publice internationale in vederea limitarii si eliminarii lui. Pentru ca terorismul este legat direct de alte amenintari care, de asemenea, fac obiectul activitatii nemijlocite a sistemului de securitate nationala. Am in vedere mai ales traficul de droguri, crima organizata, traficul ilegal de arme si de oameni, de tehnologii cu dubla destinatie s.a.m.d. Globalizarea eforturilor coalitiei mondiale se refera in deplina masura si la sistemele de securitate, care urmeaza sa-si largeasca si sa aprofundeze colaborarea in vederea unei intimpinari eficiente a acestor provocari asimetrice. Evenimentele de la 11 septembrie dicteaza necesitatea de reforme suplimentare in fortele armate, politie, serviciile speciale, in jandarmeria de granita si vama, in cercetarea penala, procuratura si in sistemul judecatoresc. Aderarea la NATO si la Uniunea Europeana cere apropierea activitatii institutiilor din sistemul de securitate de cea a statelor membre. Acoperirea criteriilor europene in acest domeniu este garantia unui stat care functioneaza democratic. In primul rind, pentru ca institutiile moderne, eficiente, de securitate sint o conditie pentru depasirea principalelor cusururi ale societatii de tranzitie – jefuirea bogatiei nationale, coruptia, crimele, lipsa unor garantii suficiente pentru apararea drepturilor cetatenilor. In al doilea rind, pentru ca institutiile moderne se pot opune eficient manifestarilor si tendintelor negative si pe scara nationala, si pe scara internationala.

– D-le presedinte, cum veti comenta faptul ca, pe parcursul forumului, au fost confirmate vointa comuna si viziunea privind viitorul regiunii in structurile europene si euroatlantice?

– Acest fapt pune pe ordinea de zi sarcini comune. Sint convins ca statele din Europa de Sud-Est urmeaza sa-si faca ordine mai intii in propria casa, tinind cont de normele si practicile in tarile din comunitatea democrata. In al doilea rind, trebuie sa se puna accent pe colaborarea pe plan regional si pe schimbul de experienta privind reformarea sistemelor de securitate. Si, nu in ultimul rind, reforma acestor sisteme urmeaza sa fie transparenta pentru structurile civile.

– Multe idei au fost analizate in cele doua zile care au trecut, dar pe ce anume ati insista in ceea ce priveste reforma sistemelor de securitate din Bulgaria?

– Este inadmisibil ca unele dintre serviciile speciale de la noi sa lucreze in zadar. Este necesara adoptarea unei baze corespunzatoare legislative si normative in aceasta problema. Adoptarea unui cadru legislativ pentru apararea informatiei va fi urmata de implementarea unor acte subnormative, care sa tina cont de sandardele europene. Este important sa se termine modificarile in legislatie cu privire la asigurarea bazei necesare pentru contracararea eficienta a spalarii banilor, a contrabandei si traficului ilegal cu narcotice si oameni. In ciuda mobilizarii din ultimele luni a institutiilor bulgare in domeniul luptei cu criminalitatea si coruptia, mai sint multe de facut.

– Cum pot fi invinse deficitul securitatii, criminalitatea si coruptia?

– Numai printr-o rezistenta organizata a intregii societati bulgare. Trebuie sa se accelereze reforma sistemului judecatoresc. Ineficienta instantelor judecatoresti se poate transforma intr-o problema pe drumul spre Bruxelles. Este importanta dezvoltarea colaborarii dintre respectivele institutii ale sistemului de securitate pe plan regional. Eforturile in aceasta directie trebuie sa fie incurajate si sprijinite.

– Pina de curind, reforma sistemelor de securitate la noi si in unele dintre tarile vecine a fost o tema „tabu“ pentru reprezentantii societatii civile?

– Fara indoiala, una dintre problemele actuale este expertiza civila in scopul controlului democratic fata de fortele armate, fata de celelalte institutii legate de securitatea nationala. Controlul civil asupra tuturor sferelor puterii, dar mai ales asupra sistemelor de securitate este de o deosebita importanta pentru reformarea si functionarea lor. Voi recunoaste ca, in ceea ce priveste Bulgaria, procedurile de control care exista astazi din partea parlamentului, presedintelui, partidelor politice, instantelor de judecata sint insuficiente, iar posibilitatile de control din partea organizatiilor neguvernamentale si a cetatenilor sint minime.

– Care sint, in opinia dvs., cauzele acestei stari de fapt?

– Motivele sint multe si majoritatea au fost analizate pe parcursul discutiei. Aceste motive isi au radacinile in istoria Balcanilor, situatia privilegiata a sistemelor de securitate, lipsa de transparenta si a dorintei de publicitate, in monopolul asupra informatiei, asupra procedurilor de care depind ordinea, apararea si justitia pentru cetateni s.a.m.d. Vreau sa subliniez in mod special ca unul dintre motivele principale este cauzat de insuficienta dezvoltare a sectorului neguvernamental. Mass-media, in ciuda pozitiei civile tensionate, nu dispun de posibilitati legale, suficiente, pentru a observa si controla sistemele de securitate. Vreau sa amintesc ca maturitatea societatii civile, capacitatea ei de a controla puterea executiva si structurile de forta, de a apara interesele de grup si individuale ale cetatenilor sint considerate ca principala valoare a democratiei, criteriile de apreciere in procesul de aderare la NATO si UE in diferite documente ale organizatiilor statelor democrate. Iata de ce as dori sa felicit organizatorii acestei conferinte, in cadrul careia s-a discutat despre rolul structurilor civile in reformele sistemelor de securitate. De asemenea, s-a ajuns la convingerea comuna ca sint necesare eforturi si mai mari pentru realizarea unor reforme eficiente si care sa se bucure de sprijinul societatii civile, in domeniul securitatii, in intentia de a se atinge scopurile strategice ale tarilor participante la forum – aderarea la NATO si UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS