Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat miercuri seara, o rezolutie referitoare la Statutul Curtii Penale Internationale (CPI), solicitind Romaniei sa nu ratifice „acordul de imunitate“ deja semnat cu Statele Unite. Rezolutia 1.300, publicata pe site-ul Internet al APCE, saluta intrarea in vigoare a Statutului CPI, semnat de 42 de state membre ale Consiliului Europei si ratificat de 33 dintre acestea.
Membrii APCE considera: „CPI este si trebuie sa ramina un organism suprem al justitiei internationale si nu trebuie sa devina subiectul unor presiuni politice sau sa fie folosit in scopuri politice“. APCE si-a exprimat regretul cu privire la faptul ca „unele state incearca sa submineze integritatea Tratatului CPI si sa incheie acorduri bilaterale avind drept scop exceptarea oficialilor, personalului militar si a cetatenilor de la jurisdictia CPI“.
Adunarea Parlamentara considera ca aceste acorduri sint inadmisibile conform legislatiei internationale privind tratatele si chiar conform prevederilor Tratatului, care solicita aplicarea unui tratament egal tuturor persoanelor, indiferent de functiile oficiale pe care le ocupa acestea. Rezolutia exprima si ingrijorarea Adunarii in privinta „legaturilor facute de unele state intre jurisdictia Curtii si reinnoirea, in Consiliul de Securitate al ONU, a mandatului unor misiuni de mentinere a pacii, aceasta situatie putind pune in pericol intregul sistem de mentinere a pacii al Natiunilor Unite“.
Ca urmare, APCE solicita Azerbaidjanului si Turciei sa adere la Tratatul de la Roma; Albaniei, Armeniei, Cehiei, Georgiei, Lituaniei, Maltei, Republicii Moldova, Rusiei si Ucrainei – sa ratifice Statutul de la Roma, iar Romaniei sa nu ratifice acordul bilateral deja incheiat cu SUA. In privinta tarilor cu statut de observator la Consiliul Europei, rezolutia cere Japoniei sa adere la Statut, iar Statelor Unite si Mexicului- sa ratifice Tratatul, in timp ce Israelului i se solicita sa ratifice Statutul de la Roma si sa nu ratifice acordul bilateral incheiat cu SUA.
APCE a solicitat statelor membre si celor cu statut de observator sa stabileasca o pozitie comuna solidara in vederea asigurarii unei functionari eficiente a CPI; sa se abtina de la orice actiune care ar putea compromite integritatea Tratatului CPI si functionarea eficienta a acesteia; sa nu semneze „acorduri de imunitate“ bilaterale care ar putea compromite sau limita cooperarea statelor cu CPI in anchetarea crimelor care intra in jurisdictia acesteia; sa asigure cooperarea si asistenta necesare pentru inceperea cit mai rapida a functionarii Curtii si sa nu recurga la prevederile Tratatului care permit exceptarea de la jurisdictia Curtii.
Parlamentarii „incurajeaza Uniunea Europeana sa adopte, cit mai curind, o pozitie comuna in privinta acordurilor“. Intr-o recomandare separata, APCE a solicitat Comitetului de Ministri sa adopte o pozitie comuna a statelor membre in privinta acordurilor bilaterale, in consens cu prevederile rezolutiei 1.300. Rezolutia APCE a fost adoptata in urma raportului prezentat de parlamentarul elvetian Dick Marty in Comisia juridica si pentru drepturile omului a APCE.
APCE cere Romaniei sa nu ratifice tratatul bilateral cu Statele Unite privind CPI
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei