33.4 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateExperţii CE care vor redacta raportul pe justiţie vin săptămâna viitoare la Bucureşti

Experţii CE care vor redacta raportul pe justiţie vin săptămâna viitoare la Bucureşti

Experţii Comisiei Europene care vor redacta raportul pe justiţie se vor afla săptămâna viitoare în România şi Bulgaria, pentru a evalua modul în care cele două ţări şi-au îndeplinit sau nu angajamentele în combaterea corupţiei, informează site-ul Radio Europa Liberă.

România şi Bulgaria au devenit "copiii-problemă" ai UE de când au aderat în ianuarie 2007, comentează Radio Europa Liberă într-o analiză a situaţiei privind cele două ţări, în care anunţă şi prezenţa la Bucureşti, săptămâna viitoare, a experţilor Comisiei Europene care vor redacta raportul din luna iulie.

De atunci, relatează Europa Liberă, Bruxelles-ul a blocat subvenţii de milioane de dolari pentru agricultura şi infrastructura din Bulgaria, de teamă că banii sunt deturnaţi. Alte fonduri în valoare de miliarde sunt acum în pericol, din aceleaşi motive, iar fondurile pentru România ar putea fi de asemenea îngheţate, potrivit Europa Liberă .

România a devenit celebră din cauza unei dispute majore cu Italia, membru fondator al UE, în urma unor infracţiuni grave comise de imigranţi români. Roma percepe situaţia ca fiind aşa de serioasă, încât ia în considerare reimpunerea de controale la frontiere pentru cetăţenii care vin din România.

Potrivit analistului Mike Emerson de la Centrul European pentru Studii Politice din Bruxelles, mai mulţi oficiali europeni consideră că decizia de a acorda statutul de membru UE celor două ţări a fost prematură, dată fiind magnitudinea problemelor interne.

"Opinia larg răspândită la Bruxelles este că atunci când Consiliul European le-a garantat celor două ţări aderarea în 2007 sau 2008 a făcut o greşeală. Se consideră că ar fi fost mai bine dacă li s-ar fi impus condiţii dure timp de un an sau doi înainte de a acorda necondiţionat perspectiva unei date de aderare", a spus Emerson, citat de REL.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pentru Radio Europa Liberă că aderarea României şi Bulgariei nu s-a desfăşurat automat. Datorită problemelor identificate, ele au de îndeplinit o serie de sarcini.

"Atât Bulgaria, cât şi România şi-au luat o serie de angajamente atunci când au aderat la UE la începutul lui 2007. Aceste angajamente constau în îndeplinirea unui set de obiective specifice în ce priveşte reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei, iar în cazul Bulgariei, a crimei organizate", a spus Gray, care a precizat că raportul următor al Comisiei Europene va fi publicat în luna iulie.

Ultimul raport al CE a constatat însă probleme serioase. Referitor la România, raportul spunea că "există riscul ca încălcarea constantă a normelor UE să declanşeze clauze de salvgardare pentru România în 2008, atât în domeniul agriculturii, cât şi al justiţiei", afirmă REL, remarcând că declaraţiile lui Gray indică faptul că în domeniul justiţiei mai sunt multe de făcut.

"Una din problemele comune ambelor ţări este că avem de-a face cu investigaţii foarte lungi, dar nu vedem puneri sub acuzare, mai ales în domeniul corupţiei la nivel înalt şi – în cazul Bulgariei – în ce priveşte crima organizată", a spus Gray.

Presiunea actuală a UE asupra Bucureştiului şi Sofiei nu este în sensul adoptării de legi noi, ci a implementării lor.

Comisia Europeană insistă însă că aderarea Bulgariei şi României este un "succes" şi că a avut loc la momentul potrivit.

"Aceste ţări sunt cruciale pentru UE din punct de vedere geopolitic, iar statutul de membru n-a fost doar un acord între Uniune şi cele două guverne, ci este vorba şi de ameliorarea situaţiei cetăţenilor bulgari şi români", a spus Gray.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU