34.5 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSenatul a adoptat o iniţiativă privind acordul prezumat al donatorilor de organe

Senatul a adoptat o iniţiativă privind acordul prezumat al donatorilor de organe

Persoanele care nu şi-au exprimat în timpul vieţii refuzul să-şi doneze organele sunt implicit de acord să le doneze după deces, în baza "acordului prezumat", a decis astăzi Senatul, care a adoptat o modificare a Legii 95 din 2006, iniţiată printre alţii de ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Modificarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost iniţiată de 7 deputaţi şi senatori PSD (Ovidiu Brînzan, Aurel Nechita), PNL(Ion Luchian, Eugen Nicolăescu), PRM (Mircea Ifrim), PD-L( Petru Movilă) şi senatorul independent Dan Sabău. Iniţiativa presupune introducerea termenului "acord prezumat", concept în baza căruia o persoană care în timpul vieţii nu şi-a exprimat refuzul de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze, după deces. Potrivit iniţiatorilor, modificarea adusă legii ar simplifica procedura prelevării de organe de la persoanele decedate.

Propunerea abrogă de asemenea anumite condiţii în care se poate face prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de la donatorii decedaţi. Astfel, prelevarea nu se va mai face numai cu consimţământul scris a cel puţin unul din membrii majori ai familiei sau rudelor. În schimb, se ia în considerare acordul prezumat dacă în timpul vieţii decedatul nu şi-a dat consimţământul în favoarea donării.

Executivul a susţinut propunerea, nu fără a formula şi câteva observaţii. Potrivit Guvernului, este necesară consultarea societăţii civile, în condiţiile în care soluţia înaintată de cei şapte parlamentari suscită discuţii privind etica medicală, dar şi din punct de vedere religios. Observaţiile Guvernului vor fi preluate la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, deoarece punctul de vedere al Executivului a sosit după ce comisiile reunite juridică şi pentru sănătate şi-au formulat raportul comun, aşa cum a anunţat preşedintele Comisiei pentru sănătate, liberalul Şerban Strătilă. Propunerea legislativă a avut caracter organic, iar la votul prin ridicare de mână din Senat, prima Cameră sesizată, s-au înregistrat 3 voturi împotrivă şi o abţinere.

Patriarhia anunţa printr-un comunicat datat 7 martie, că Sfântul Sinod al BOR consideră că modificarea prevederilor referitoare la transplant din Legea nr. 95/2006 nu reprezintă, valoric, o îmbunătăţire a acesteia şi nu este de acord cu ea.

Sfântul Sinod îşi exprimă dezacordul faţă de introducerea noţiunii de "consimţământ prezumat" în articolul 142 al Legii 95/2006 şi a celorlalte amendamente ce decurg din acesta, deoarece contravine principiilor morale creştin-ortodoxe, anulează principiul dăruirii de sine şi al dragostei frăţeşti cuprins în consimţământul explicit şi exclude rolul familiei în cazul persoanelor aflate în moarte cerebrală sau decedate, dacă acestea nu şi-au exprimat clar acordul în timpul vieţii, informa Patriarhia în acelaşi comunicat de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU