Deputaţii PSD şi PRM din Comisia juridică au contestat astăzi vehement ordonanţa de urgenţă a Guvernului care îi obligă pe foştii magistraţi care vor să se profeseze din nou să dea concurs.
Comisia juridică a dezbătut azi ordonanţa Guvernului pentru modificarea statutul procurorilor şi judecătorilor, care prevede că judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 10 ani, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, vor putea reveni la această funcţie prin susţinerea unui concurs, şi nu pe baza unui interviu cum prevedea legea în vigoare până acum.
Acest act normativ a stârnit un val de furie din partea PSD şi PRM. "Să nu cumva să îndrăznească cineva aşa ceva. (…) Este inadmisibil să gândim numai aşa ceva", a perorat peremista Florina Jipa, invocând calitatea sa de fost magistrat. Ea a fost susţinută de pesedistul Ioan Adam, şi el fost magistrat, care a susţinut că este inadmisibil ca unor oameni cu vechime să li se verifice cunoştinţele, uneori de către persoane mai tinere. "Nu trebuie să ne coborâm la o asemenea imbecilitate. Mai jos de atâta nu se poate", a susţinut deputatul PSD. Cei doi au invocat criza de procurori şi de judecători.
"Dacă mai e vreun nebun care se întoarce, trebuie să-i punem covor roşu", a spus Adam. El a criticat "supervedetele" promovate de Monica Macovei "care îşi bat joc de avocaţii titan". Pedelistul Daniel Buda a susţinut iniţiativa Guvernului, arătând şi că este o măsură cerută de UE. "Cine, cine ne cere?", a vociferat Florina Jipa, în vreme ce Ioan Adam a condamnat şi el "sperietoarea de ciori UE".
Discuţia a degenerat într-un schimb de injurii între cei trei deputaţi. Buda a fost acuzat că a făcut dreptul "la ciuperci", în vreme ce el le-a transmis celor doi că dacă erau buni în meserie ar fi rămas în magistratură. "Rămâi dumneata acolo să-ţi mănânci creierii şi celulele nervoase", l-a pus la punct Jipa. Când deputatul PD-L a încercat să invoce faptul că ar urma un doctorat la Facultatea de Drept din Cluj, Adam i-a replicat că "toţi handicapaţii, toţi cretinii au acum doctorat".
Deputaţii jurişti nu s-au pronunţat prin vot din cauza lipsei de cvorum, astfel că o decizie a fost amânată pentru o şedinţă viitoare. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată, termenul de adoptare tacită fiind 3 iunie.
Executivul a adoptat în şedinţa din 16 aprilie o Ordonanţă de Urgenţă, promovată de Ministerul Justiţiei, potrivit căreia judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 10 ani, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, vor putea reveni la această funcţie prin susţinerea unui concurs, şi nu prin numire.
Raportul interimar pe justiţie al CE dat publicităţii pe 4 februarie 2008 a criticat recrutările ad hoc în sistemul judiciar. Documentul a arătat că posturile au fost ocupate prin proceduri prin care nu s-au putut controla calificările şi pregătirea magistraţilor.