35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNavetisti la sapte ani

Navetisti la sapte ani

Parintii elevilor din satele Leamna de Sus si Sarbatoarea, apartinind comunei Bucovat – Dolj, au participat ieri-dimineata la un protest in curtea Scolii din Leamna de Sus. Nemultumirea lor este cauzata de faptul ca primaria nu a pus la dispozitia celor aproape 70 de copii din localitatile amintite autobuze pentru transportul lor catre si de la scolile unde au fost mutati temporar, pe perioada cit dureaza lucrarile de reabilitare a scolilor.

Citiva oameni s-au adunat ieri, la ora 11.00, in fata Scolii cu clasele I-VIII Leamna de Sus. Adapostiti de ploaia mocaneasca fie sub nucul cel mare din curtea scolii, fie la crisma de vizavi, au asteptat in van ca vreuna din autoritatile locale invitate la o discutie sa apara. Protestul lor s-a transformat intr-o simpla iesire la sosea, caci parintii elevilor din satele Sarbatoarea si Leamna de Sus ale comunei doljene Bucovat n-au avut cui sa-si spuna pasurile.

Elevii calatoresc in acelasi autobuz cu bolnavii de TBC

Marea suparare a oamenilor din Bucovat tine de programul de reabilitare a unitatilor de invatamint, cu finantare prin Banca Mondiala. Ideea in sine a fost apreciata, dar durata lucrarilor, ritmul de melc in care „specialistii“ – luati din localitate direct de la coada vacii si facuti peste noapte constructori autorizati – pun umarul la treaba, toate astea i-au adus in pragul disperarii pe parintii care sint nevoiti sa-si timita copiii la citiva kilometri distanta pentru a invata carte. Cei din clasele primare au fost mutati la Leamna de Jos, iar cei de gimnaziu, la Bucovat.

Ce a pus capac la toate a fost faptul ca micii navetisti merg la scoala claie peste gramada in acelasi autobuz care-i transporta si pe bolnavii de TBC la si de la spital. „Trimit copilul la scoala ca sa invete carte, nu sa se imbolnaveasca. Dar e nevoit sa se duca la un loc cu tebecistii care vin in sat la circiuma. Inghesuiti ca sardelele, linga bolnavii care tusesc tot timpul, copiilor li se face tot timpul rau“, sustine Gigi Dobreanu. „Pentru copii ar trebui sa existe un mijloc de transport separat“, afirma Ion Hanciu.

„Sa plateasca primaria, ca eu nu am bani“

Pe linga faptul ca elevii sint transportati in conditii greu de imaginat, parintii trebuie – de voie, de nevoie – sa suporte din propriul buzunar si cheltuielile de transport. „Pe cele doua saptamini din septembrie am platit 25.000 de lei pe abonament. Pentru lunile urmatoare, am discutat cu reprezentantii primariei sa platim 45.000 de lei abonamentul lunar, ca sa aflam acum ca ne va costa, de fapt, 90.000 de lei. Iar situatia asta va dura pina in luna ianuarie, cu conditia ca scoala sa fie renovata in termen“, a spus Nicolita Iordache, al carei copil, elev in clasa a VIII-a, face naveta 8 km pina la Bucovat.

Nu doar elevii fac naveta, in aceeasi situatie aflindu-se si femeia de serviciu a Scolii din Leamna de Sus, mutata temporar la Scoala din Leamna de Jos. Elena Mitrache este platita cu doar 300.000 de lei pe luna, iar acum va fi obligata sa scoata din buzunar aproape 100.000 de lei pentru abonament. „Io cu ce bani mai ramin?“, se intreba femeia, suparata ca a ajuns navetista fara voie.

In aceste conditii, una dintre solicitarile parintilor se referea la suportarea de catre primarie a cheltuielilor de transport. „Sa plateasca primaria, ca eu nu am bani. Nici eu, nici nevasta-mea nu avem serviciu. Dar avem doi copii la scoala: Ileana este in clasa a III-a, iar Ionut in a V-a. Ori asta inseamna 180.000 de lei pe luna doar pentru abonamente. De ce sa platim banii astia, ca nu noi am vrut sa faca scoala in alta parte? Si ca mine sint destui, unii chiar cu trei-patru copii la care tre’ sa le ia abonamente“, sustine Nelu Ciurezu.

„Primarul a spus ca, daca nu ne convine, sa ne tinem copiii acasa“

Pentru a-si spune pasurile in fata autoritatilor locale, dar si pentru a le solicita ajutorul, 57 de parinti din Leamna de Sus si Sarbatoarea au trimis vineri o petitie la primarie, cerind o intrevedere cu primarul Ion Truta si consilierii locali. Ieri, la ora fixata, nici unul din alesii comunei nu a catadicsit sa se arate. Nici macar cadrele didactice, desi promisesera ca o sa vina. „Cind i-am spus primarului sa ni se plateasca de la bugetul local abonamentele pentru copii, a zis ca nu se poate, iar daca nu ne convine sa ne tinem copiii acasa. Pina la urma, chiar asta o sa facem. Pentru ca sint deja unii care nu-si pot permite sa plateasca abonamentele, iar copiii lor merg pe jos, traversind doua paduri pina la scoala. Cind o veni iarna, n-o sa-i mai trimita la scoala“, a precizat Nicolita Iordache.

Pentru a calma spiritele, primarul Ion Truta a organizat astazi, la ora prinzului, o intilnire cu reprezentantii firmelor care asigura transportul de calatori in zona: RAT Craiova si SC LUX TRANS SRL: „Vom discuta cu acestia, sa vedem ce se poate face pentru elevi. Dar de platit transportul din bugetul comunei nu se poate“.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj sustin ca lucrarile la Scoala din Leamna de Sus vor fi incheiate la timp, adica inainte de 31 decembrie. Parintii elevilor se indoiesc insa. Nu ii cred in stare de o asemenea performanta pe muncitorii firmei din Braila care executa lucrarea – de fapt, niste tarani angajati pe plan local – mai ales ca au pierdut timp pretios, fiind plecati o vreme sa ajute la lucrarile de reabilitare a Grupului Scolar „Gheorghe Chitu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS