34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGarda Financiara Olt a descoperit numeroase cazuri de evaziune fiscala

Garda Financiara Olt a descoperit numeroase cazuri de evaziune fiscala

Marfa vinduta fara sa aiba nici un document legal care sa-i ateste provenienta, transporturi ilegale de marfa in autoturisme sau chiar in camioane de zeci de tone, produse contrafacute, retele de contrabanda atit de intortocheate incit uitai de unde incepuse totul…, astfel de fapte au reprezentat obiectul muncii celor 16 comisari financiari olteni in primele opt luni ale anului. Valoarea sanctiunilor aplicate in cazurile unde s-a reusit depistarea unei fraude fiscale s-a ridicat in acest an la peste 52 de miliarde de lei. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea sanctiunilor aplicate in 2002 este de citeva ori mai mare…

Tupeu de… borfas

Garda Financiara Olt a avut parte in primele opt luni ale anului de o activitate extrem de intensa. Cei 16 comisari ai Garzii Financiare Olt au reusit sa descopere un numar record de cazuri de evaziune fiscala. In urma desfasurarii de actiuni specifice operative in domeniul productiei si comercializarii de alcool si bauturi spirtoase, dar si produse din tutun si produse petroliere, cafea, cherestea si deseuri reciclabile, comisarii olteni au depistat o evaziune fiscala estimata la peste 52,7 miliarde de lei, cel putin dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din aceasta suma au fost incasate pina in acest moment aproape zece miliarde de lei.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate celor 452 de agenti economici din judet care nu au respectat legislatia financiar-valutara. Patronii firmelor respective nu au inteles ca activitatea de comert peste hotare nu inseamna neparat ca tot ceea se exporta nu se verifica. Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate 610 amenzi contraventionale de 2,7 miliarde de lei si s-au efectuat confiscari de 298,9 milioane de lei. De asemenea, bugetul de stat s-a imbogatit cu 4,4 miliarde de lei, suma reprezentind diferente de impozite, taxe si majorari de intirziere pe care patronii in cauza „uitasera“ sa le calculeze.

Bautura, bat-o vina!

Potrivit celor declarate de catre comisarul-sef al Garzii Financiare Olt, Damian Tanasescu, pe locul doi in topul faptelor ilegale la agentii economici s-au aflat cele din sfera alcoolului si a bauturilor alcoolice. Din cele 33 de firme controlate in acest sens, 14 s-au ales cu sanctiuni de 2,4 miliarde de lei, in cinci cazuri fiind efectuate confiscari de 1,2 miliarde de lei. Firmele din domeniu suprinse „in offsaid“ au suplimentat bugetul cu 17,2 miliarde de lei prin impozitele si taxele pe care nu le-au platit in timpul cit s-au indeletnicit cu acest „sport“. De asemenea, administratorii SC VULCANUL SRL si SC VALCOM SRL din Bals, precum si SC GIM PRESS SRL Scornicesti a trebuit sa dea explicatii cu privire la unele facturi fiscale eliberate ca documente de provenienta a marfurilor. Nici comerciantii din piete si tirguri nu au scapat de controalele Garzii Financiare.

Damian Tanasescu a spus: „In aceasta perioada am avut probleme si in pietele si tirgurile din judet, acolo unde ramificatiile producatorilor agricoli ilegali sint foarte incurcate. Noi am reusit sa depistam abateri pe aceasta linie la 128 de comercianti controlati dintr-un total de aproape 800 citi am verificat, cazuri in care am aplicat sanctiuni contraventionale de 327 de milioane de lei si am confiscat marfuri in valoare de 127 de milioane de lei“.

Totodata, 71 de „trepadusi“, cum sint numite persoanele care se ocupa cu transportul de marfa sau de persoane care nu aveau documente legale de justificare s-au ales cu amenzi in valoare de 174,5 milioane de lei.

Gunoi… de miliarde

Din cauza gravitatii faptelor, 39 de agenti economici care se ocupau cu gestionarea si valorificarea deseurilor reciclabile au fost sanctionati cu amenzi de peste 800 de milioane, raminind in acelasi timp si fara marfa in valoare de 10,5 miliarde de lei. Damian Tanasescu, a precizat ca una dintre cele mai des intilnite probleme cu care se confrunta comisarii consta in nedotarea firmelor care desfasoara activitate de comert cu amanuntul cu case de marcat. „Desi legea care ii obliga pe patronii respectivi sa-si cumpere aparate de marcat electronice fiscale dateaza de citiva ani, comerciantii in cauza «omit» in continuare sa se conformeze. Prin urmare, celor pe care noi i-am depistat ca incalca normele respective, 123 de cazuri din 225 verificati, le-am aplicat amenzi in valoare de peste un miliard de lei”, a precizat Damian Tanasescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS