15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Centenara

Se spune, in gluma, ca vaduvele traiesc mai mult, dar cercetatorii au stabilit ca persoanele celibatare au media de viata superioara celor casatorite. Ca asa este, ne-am convins cind am aflat ca femeia cea mai virstnica din Izvoare a implinit, la sfirsitul lunii august, o suta de ani!

Lisandra lu’ Lale, cum i se spune Alexandrei Muscalu, isi duce batrinetea alaturi de familia ei, uitata de restul lumii. In ultimii 17 ani i-a tinut de urit sora ei, Muscalu Smaranda, mai mica decit Lisandra cu trei ani.

„Nici una dintre cele doua batrine nu a fost maritata. Cred ca din cauza asta a ajuns la o suta de ani!“, glumeste Smaranda Muscalu, nora Lisandrei si cea care are grija de cele doua batrine. „De 47 de ani ii sint nora si ne-am avut bine, spune Smaranda. Mie mi-a murit barbatul, baiatul ei, pe care l-a facut, cum se spune pe la noi, din flori!“

Batrina traieste acum din amintiri; mintea i-a ramas limpede, urechile insa au tradat-o. Din cauza asta nu prea mai vorbeste cu ceilalti. Se intelege insa cu Smaranda a batrina, cum i se spune surorii nonagenare, ca s-o deosebeasca de cealalta Smaranda, mai tinara cu 30 de ani.

„Ele stiu ce spun acolo si cum se inteleg!“, explica nora batrinei, care s-a obisnuit cu metehnele celor doua femei. Lisandra isi aminteste de cele doua razboaie, de tineretea ei, de oamenii pe care i-a cunoscut.

Povesteste cum a stiut ea, inca de cind avea 18 ani, ca nu se va marita niciodata: „Odata, la tirg, era unul Gheorghe din Comarna, care mi-a dat cu planeta si mi-a spus ca nu am rinduiala. Asa mi-a spus! Si mi-a mai zis ca o sa fac un ris la casa. Si asa a fost!“, povesteste batrina. Familia ei traieste greu acum, vremurile sint rele, banii nu se leaga deloc. Daca n-ar fi pensia simbolica, de 200.000 de lei, a femeii, ar trai si mai rau! Sapte oameni si nici doua milioane de lei venit! Dar au ceva pamint… si nici un leu pentru arat, semanat si alte lucrari mecanizate. Ceva bani s-au gasit insa pentru

a-i face batrinei un tort de ziua ei. Nu chiar cu o suta de luminari, dar ceva acolo, ca o data face omu’ o suta de ani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS