35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSeverineanca Delia Marinasi pleaca astazi in Israel pentru operatia de transplant de maduva

Severineanca Delia Marinasi pleaca astazi in Israel pentru operatia de transplant de maduva

• Donatorul va fi chiar fratele sau • „Multi dintre cei pe care i-am cunoscut la Spitalul Fundeni nu mai sint acum…“

Delia Marinasi, de 19 ani, este studenta in anul I la Facultatea de Medicina a Universitatii din Craiova si nimic nu pare sa o deosebeasca de ceilalti tineri de virsta ei. Cu exceptia faptului ca, in decurs de citiva ani, a pierdut mai mult de zece prieteni, pe care i-a cunoscut la Spitalul Fundeni. Acestia sufereau de aceeasi boala ca si Delia: leucemie. Dupa mai multi ani, in care s-a incercat stringerea de fonduri pentru efectuarea operatiei in strainatate, sansa i-a suris Deliei, la sfirsitul lunii iulie, chiar de ziua ei. Astazi, ea pleaca in Israel, unde va suporta o operatie de transplant de maduva.

Medicii au descoperit ca Delia Marinasi, din Drobeta Turnu Severin, sufera de leucemie, cind aceasta avea 12 ani. „Boala a debutat cu febra. M-am dus cu ea la circa si m-au trimis la spital, unde i s-a pus diagnosticul de leucemie. Am batut toata ziua pe la usi, pentru ca nu-mi venea sa cred ca este bolnava. Noaptea, am plecat la Bucuresti, la Fundeni, unde diagnosticul a fost confirmat“, a spus Cornelia Marinasi, mama Deliei.

Parintii au incercat sa-i ascunda boala, sub pretextul ca sufera de anemie, pina intr-o zi, cind Delia si-a vazut foaia de observatie, pe care era trecut diagnosticul. Au urmat internari repetate, la Bucuresti, ani de zile, Delia petrecindu-si doua saptamini din luna in spital si restul la scoala. „Erau numai copii acolo. Timp de patru ani am facut citostatice. Multi dintre cei pe care i-am cunoscut la Fundeni si pe care mi-i facusem prieteni nu mai sint acum“, isi aduce aminte Delia. Intre timp, tatal si-a parasit familia, astfel ca mama ei a trebuit sa se descurce singura. Cu o singura sursa de venit, cu doi copii adolescenti, dintre care unul bolnav de leucemie, situatia parea fara iesire.

„Am batut pe la usile senatorilor si deputatilor…“

In 1998, Delia a facut o recadere neurologica, cind nu a reusit sa treaca examenul de admitere la liceu, in vara. A avut insa ambitia sa invete si, in toamna, a reusit printre primii. La fel de bine s-a descurcat si in cei patru ani de liceu, colegii si profesorii ei aflind abia in ultimul an ca sufera de leucemie.

„Colegii din Liceul economic au aflat si au organizat un bal de caritate, impreuna cu profesorii. Au venit putini dintre cei invitati, directori de intreprinderi, de institutii de stat, si s-au strins opt milioane de lei“, a spus Cornelia Marinasi. Era nevoie insa de bani multi pentru o operatie care nu putea fi efectuata decit in strainatate si, cum timpul devenea din ce in ce mai pretios, mama Deliei a reinceput cautarile: „Am batut pe la usile senatorilor si deputatilor. Mi-au promis ca ma ajuta, dar nimeni nu a facut nimic. Am fost si la societati mari, din Bucuresti, la mai multe fundatii umanitare, dar bani nu am obtinut, numai incurajari. Nu am stiut ca o astfel de operatie costa peste 100.000 de dolari. A trebuit sa fac nenumarate dosare, la Craiova, la Bucuresti, pentru teste de compatibilitate. Mi-au spus sa gasesc eu, pe Internet, clinici din strainatate, unde se putea efectua operatia. Intre timp, situatia Deliei s-a agravat. Am gasit o clinica in Franta, in decembrie 2000, dar nu mi-a raspuns afirmativ, asa ca am continuat cautarile“.

„Ultimul gest al meu a fost o scrisoare trimisa primului ministru…“

Anul trecut, mama Deliei a gasit o clinica, in Israel, care efectua operatii, cu un cost de 127.000 de dolari si, in noiembrie 2001, a trimis ultimul dosar catre ministere. A incercat si in Drobeta Turnu Severin sa gaseasca macar banii de deplasare, iar cei care au ajutat-o au fost directorii societatilor mai mici. „In tot acest timp, m-a sprijinit senatorul Ion Sirbulescu sa fac demersurile necesare catre ministere, dar si catre alti demnitari, pentru ca situatia devenea critica. Ultimul gest al meu, la sfatul lui, a fost o scrisoare trimisa primului ministru, in care il imploram sa ne ajute. Printr-o ordonanta de urgenta a guvernului, ni s-au repartizat 127.000 de dolari, pentru operatie, exact de ziua Deliei“, a spus Cornelia Marinas. Tot prin interventia senatorului Ion Sirbulescu, s-a reusit obtinerea unei sponsorizari, din partea TAROM, in valoare de 70 de milioane de lei, reprezentind costul calatoriei in Israel.

Drum bun si multa sanatate, Delia!

Cel care va dona maduva pentru Delia va fi chiar fratele ei, dar un test exact de compatibilitate va fi efectuat la Clinica din Jerusalim. Singurul impediment, pe care l-au mai intimpinat membrii familiei Marinasi, a fost plata asigurarii medicale pentru strainatate. Cum banii strinsi s-au cheltuit pe deplasari in tara si pe actele necesare, iar suma alocata de guvern a fost transferata direct la clinica din Israel, societatea OMNIASIG Mehedinti si Radio Sud Severin au suplinit ieri acest mic neajuns, astfel ca astazi, Delia Marinasi, mama si fratele sau, se vor imbarca, in jurul prinzului, intr-o aeronava TAROM, cu destinatia Israel. Ei vor fi asteptati pe aeroport de reprezentantii Ambasadei Romaniei, iar cazarea va fi asigurata de o biserica din Jerusalim. „La intoarcere, abia astept sa incep cursurile la facultate. Pentru mine, va fi ca si cum voi incepe o noua viata“, a mai spus Delia Marinasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS