35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025

Flash

In comuna Farcasesti, toamna se anunta lunga si bogata, unii meri fiind infloriti. Oamenii nu au mai vazut de zeci de ani meri infloriti si se bucura ca vor avea parte de zile linistite pentru a-si stringe recoltele si pentru a se pregati asa cum se cuvine pentru iarna. Cei mai optimisti, in majoritate copii, asteapta chiar ca merii infloriti sa dea si roade.

La Timiseni exista o biserica veche de peste 250 de ani care a fost deja stramutata o data. Valoarea si vechimea lacasului de cult sint recunoscute in toata Oltenia, biserica fiind intrata de mult timp in patrimoniul cultural national. Pentru ca in citiva ani satul va disparea, urmind sa fie stramutat, se pare ca biserica va lua drumul Muzeului Satului din Bucuresti.

Casa Velican, aflata la intrarea in Farcasesti, veche de peste 100 de ani, este intr-o stare avansata de degradare. Cladirea a fost mostenita de familia Zamfirescu si vinduta in urma cu doi ani unor sateni. Noii proprietari au declarat ca nu vor mai renova imobilul care a fost incendiat in urma cu mai multi ani. De-a lungul timpului, in casa respectiva au functionat sediul CAP, dar si primaria.

Fiecarui sat ii corespunde un anume tip psihologic si un anumit specific izvorit din felul de a fi al oamenilor. Aceasta catalogare a fost facuta de preotul comunei Farcasesti, Antonica Belgiu. In viziunea acestuia, satenii din Timiseni sint oameni harnici, cei din Rosia si Rogojelu sint veseli, pricepindu-se cel mai bine la muzica si joc. La Mosneni traiesc cei nascuti pentru a trudi, in Valea cu Apa – cei prosperi si calculati, iar la Pesteana locuiesc cei buni de gura, adica politicienii satului.

Localitatea Farcasesti are o suprafata de 25.000 de metri patrati si o populatie de 4.500 de locuitori. Comuna are sapte sate: Pesteana de Jos, Valea cu Apa, Farcasesti, Farcasesti-Mosneni, Rosia de Jiu, Rogojelu si Timiseni. Jumatate din populatie are un loc de munca, iar 80% dintre oameni lucreaza in minerit sau la Termocentrala Rovinari. In Farcasesti au fost intocmite doar 42 de dosare pentru acordarea ajutorului social.

Exploatarea miniera a ocupat 40% din terenurile oamenilor. Multe dintre familii au ramas cu doar 200 de metri de pamint in gradina casei. Zece hectare din pamintul ocupat au fost redate proprietarilor, iar in ultimii doi ani alte 50 de hectare au fost cultivate cu griu de catre exploatarea miniera, cu scopul de a fi redate circuitului agricol.

Sute de locuitori din Farcasesti au fost nevoiti sa paraseasca locul unde s-au nascut. Pentru ca le-au fost demolate casele, oamenii au primit altele in schimb, in alta parte a comunei. Cel mai afectat a fost satul Timiseni, de unde 150 de familii au fost stramutate. Din Rosia de Jiu au fost nevoite sa se mute alte 100 de familii si 25, din Farcasesti – Mosneni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS