12.3 C
Craiova
duminică, 25 mai, 2025

D’ale bunicii

Sfaturile bunicii în pregătirea mâncării au fost întotdeauna binevenite. Am încercat să mai aflăm câteva trucuri care, cu siguranţă, ne vor ajuta să preparăm mâncăruri delicioase, pline de arome, la fel ca ale bătrânei doamne ale casei.

– Ceapa folosită pentru salate îşi pierde iuţeala dacă, înainte de a prepara salata, se taie sub formă de peştişori şi este frecată cu puţină sare. De asemenea, sarea în salate se pune înainte de a adăuga uleiul, deoarece sarea nu se dizolvă în ulei.

– Pentru mâncarea de varză, aceeaşi reţetă: se freacă varza cu puţină sare, pentru a fi mai fragedă.

– Conopida îşi va păstra culoarea albă dacă în apa care fierbe se pune o linguriţă de sare. Pentru a îndepărta insectele din conopidă, înainte de fierbere, se ţine circa o oră în apă rece.

– Pastele făinoase nu se prind de fundul vasului, dacă în timpul fierberii se adaugă puţină sare.

– Când se fierb legumele proaspete, sarea se pune întotdeauna la început; la legumele uscate, sarea se pune cu câteva minute înainte de a fi gata fierte, pentru a nu se întări.

– Ştiaţi că friptura nu se sărează înainte de a fi pusă pe grătar, pentru că substanţele nutritive din ea se elimină sub influenţa sării?

– Zeama de varză murată, atunci când este folosită la acritul ciorbei, se fierbe mai întâi separat, într-un vas cu o ceapă, se spumează, abia apoi adăugându-se în ciorbă.

– Legumele verzi se fierb în vase descoperite, în acest fel păstrându-şi culoarea.

– La fierberea legumelor verzi, sarea se adaugă întotdeauna la început, pentru a nu se pierde vitaminele şi sărurile minerale.

– Atunci când se sotează legume, sărarea se va face la sfârşit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea şi pentru a se putea rumeni mai repede.

– După ce se scurge prima apă de la fasole, se adaugă la fiert doi-trei căţei de usturoi.

– Pentru ca ardeii să-şi păstreze culoarea şi după preparare, li se adaugă puţină zeamă de lămâie.

– Usturoiul nu se păstrează la frigider deoarece capătă un gust amărui.

– Amestecat în salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit.

– Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase dacă vor fi lăsate la rece timp de o oră.

– Ciorba de fasole verde sau uscată va fi mai aromată dacă i se adaugă o linguriţă de zahăr.

– Mămăliga nu va mai face cocoloaşe dacă, înainte de a pune mălaiul la fiert, se stropeşte cu apă rece.

– Salata de vinete va avea o savoare deosebită dacă încorporăm în ea usturoi în loc de ceapă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS