11.8 C
Craiova
duminică, 25 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinBolnavi de tehnologie

Bolnavi de tehnologie

Psihiatrii trag un semnal de alarmă cu privire la obsesia pentru „noile tehnologii“, care tinde să devină patologică.

Folosirea obsesivă a mesajelor pe celular şi a e-mail-urilor ar putea fi o adevărată boală mentală. Aceasta este concluzia la care a ajuns doctorul Jerald Block, într-un articol dat publicităţii de American Journal of Psychiatry. În opinia cercetătorului, utilizatorul poate suferi de uşoare tulburări dacă resimte următoarele patru simptome: se agită atunci când celularul sau computerul sunt oprite sau inaccesibile; îşi doreşte ca acestea să fie din ce în ce mai rapide şi mai performante; le dedică din ce în ce mai mult timp; intră în criză când se află departe de ele, ca şi cum ar fi privat de un drog. Toate aceste simptome trădează un comportament anormal. Block recomandă persoanelor care suferă de sindromul telefonului mobil sau al computerului să consulte un specialist.

 

Arme contra agresivităţii

 

La rândul său, psihiatrul Robert Kaplan se declară de acord cu părerea colegului său, atrăgând atenţia asupra faptului că mulţi oameni trimit mii de mesaje sau e-mail-uri pe an, că altele conduc cu celularul în mână, provocând grave accidente rutiere etc. Kaplan consideră că telefonul celular şi computerul nu fac decât să agraveze dezechilibre deja prezente. În opinia sa, se întâmplă deseori ca acestea să fie folosite pentru refularea propriei agresivităţi şi pentru „ţinerea sub asediu“ a unui individ, iar realitatea îi dă dreptate. S-a descoperit că primarul oraşului Detroit, Kwame Kirkpatrick, şi amanta sa, care era şeful său de cabinet, Christine Beatty, şi-au trimis 14.000 de mesaje într-un an. Kirkpatrick şi Beatty negaseră totul şi va trebui să răspundă pentru declaraţie falsă şi obstrucţionarea justiţiei.

 

Moarte în internet cafe

 

Doctorul Block a precizat că în Coreea de Sud s-au înregistrat cazuri dramatice. În ultimii ani, zece tineri şi-au pierdut viaţa în internet cafe-uri din cauza unor disfuncţii cardio-pulmonare. Potrivit guvernului sud-coreean, 210.000 de tineri suferă de sindromul computerului şi al celularelor, iar 80 la sută au nevoie de tratamente medicale. Dintre aceştia, 20 la sută au nevoie de o perioadă de internare în spital. De altfel, în Coreea de Sud există peste o mie de specialişti în asistarea persoanelor dependente de mesaje şi e-mail-uri. Mult mai gravă este problema jocurilor video, cărora tinerii sud-coreeni le dedică 23 de ore pe săptămână. În aceeaşi situaţie se află şi China, autorităţile luând deja măsuri pentru combaterea fenomenului.

Articolul apărut în American Journal of Psychiatry a avut ecou şi în alte ţări, precum Austria, unde s-a efectuat un studiu asemănător în urmă cu zece ani. Într-un interviu, Leanne Battaglia, funcţionară la o mare companie, a declarat că îşi petrece mare parte a timpului la calculator, fie la serviciu, fie în timpul liber. „Imediat când ajung acasă intru pe net, pe Facebooks sau pe Ebay“, a povestit femeia. În plus, Battaglia nu îşi închide niciodată telefonul celular. „Este colacul meu de salvare. Fără el, m-aş simţi goală“, a spus tânăra. Potrivit unui sondaj, tinerii australieni îşi petrec aproape o oră şi jumătate pe zi pe internet şi o oră la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS