27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUnitatile de invatamint din Tirgu Jiu incep scoala cu datorii de 16 miliarde de lei

Unitatile de invatamint din Tirgu Jiu incep scoala cu datorii de 16 miliarde de lei

Scolile, gradinitele si liceele din Tirgu Jiu inregistreaza, cu putin timp inaintea inceperii noului an scolar, restante la serviciile de care beneficiaza. Daca facturile la curent sau telefon sint achitate cu oarecare promptitudine pentru ca altfel serviciul se suspenda, nu la fel stau lucrurile cu plata pentru gazele, apa si agentul termic consumate. Furnizorii acestor servicii au inceput deja sa perceapa penalitati de intirziere pentru facturile restante.

De cind au trecut in administrarea primariei, unitatile de invatamint din Tirgu Jiu isi rezolva problemele financiare prin intermediul centrelor bugetare. La sfirsitul vacantei de vara, scolile, gradinitele si liceele inregistreaza datorii care au ajuns la 16 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestor datorii reprezinta contravaloarea serviciilor oferite de SC AQUATERM SA, cea care furnizeaza apa, agentul termic si asigura salubrizarea. Valoarea totala a restantelor a ajuns la 13,7 miliarde de lei, suma care include si penalitatile de intirziere. Reprezentantii primariei se pling ca societatea AQUATERM aplica penalitati pentru intreaga suma restanta, desi, la rindul ei, nu plateste penalitati decit la factura de gaze. „In contractul de prestari servicii se stipuleaza clar ca penalitatile se aplica pentru toate serviciile. Acestea vor creste din ce in ce mai mult pentru ca se apropie iarna. Masurile care se aplica celorlalti beneficiari nu pot fi luate in cazul scolilor“, a spus Ion Popescu, directorul AQUATERM.

Citeva scoli au ramas fara telefoane

O alta factura restanta care trebuie achitata tot de la bugetul local este cea de la gaze, care totalizeaza doua miliarde de lei. „In general, gazele se consuma pentru prepararea hranei la cantine sau in camine. Problema este ca de aceste servicii nu beneficiaza elevii din Tirgu Jiu, ai caror parinti platesc impozit la bugetul local, ci elevii din alte localitati “, a spus Narcisa Cailean, director economic al Primariei Tirgu Jiu. Unitatile de invatamint din oras mai au de platit facturi la care furnizorii de servicii nu permit aminari. Pentru curentul electric, scolile din oras platesc trimestrial un miliard de lei, factura care trebuie achitata cu promptitudine. In ceea ce priveste facturile telefonice, fiecare unitate de invatamint are o limita stabilita in functie de numarul de elevi, dar care nu poate depasi trei milioane de lei. Citeva din scolile din oras au ramas fara telefon din cauza ca nu si-au achitat facturile. „Au fost citeva cazuri, dar totul s-a intimplat din cauza celor de la centrele bugetare. Noi acordam o suma maxima. Ce depaseste aceasta limita este suportat de colectivul scolii“, a precizat directoarea Narcisa Cailean.

„Directorii de scoli trebuie sa se gospodareasca si singuri“

Conducerea Primariei Tirgu Jiu spune ca a incercat, prin intermediul inspectoratului scolar, sa incheie un protocol cu fiecare scoala. In acest sens, activitatea si cheltuielile pot fi controlate de administratia locala. „Directorii de scoli trebuie sa se gospodareasca si singuri. Din cite stiu, s-au luat masuri cu unii directori si nu au fost pe linie politica, ci pentru proasta administrare. A fost cazul conducerii Liceului Agricol. Prin profilul sau, acesta ar putea sa aduca si venituri. De asemenea, la Colegiul National «Ecaterina Teodoroiu» sint unele probleme ca urmare a proastei administrari. Directorii trebuie sa incerce sa gaseasca surse care sa aduca bani scolilor“, a spus primarul Florin Circiumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS