19.5 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Gigacaloria de apartament“ sau cum sa ai caloriferele incalzite de la aragaz!

„Gigacaloria de apartament“ sau cum sa ai caloriferele incalzite de la aragaz!

Incalzirea locuintelor in iarna care va sa vina este piatra de incercare pentru multi edili din tara; datorii din partea populatiei, a prestatorilor de servicii, a furnizorilor – un intreg blocaj financiar care ameninta sa se transforme in colaps. In Filiasi, gindul la apropierea iernii le da fiori celor care gospodaresc orasul: ramasi anul trecut fara furnizor de agent termic, oamenii au iesit cu bine din iarna dupa ce, pe ultima suta de metri, au fost amenajate partial doua centrale de cartier. E drept ca si iarna lui 2001 a fost blinda, iar faptul ca lucrarile nu au fost terminate din lipsa de fonduri nu i-a afectat foarte tare pe locatari. Ingeniosi, oamenii nu au stat insa in asteptarea gigacaloriei industriale si, daca nu au avut bani nici de microcentrala si nici de lemne pentru sobele din apartament, multi au apelat la inovatia unui localnic cu idei care a nascocit o instalatie de incalzire a caloriferelor cu ajutorul aragazului.

Nevoia te invata

Un banal aragaz de bucatarie, la care cuptorul functioneaza circa opt ore pe zi, si o conducta spiralata care pleaca din cuptorul aragazului spre un bazin cu apa; de aici, apa fierbinte este redistribuita in calorifere.

Totul functioneaza fara cusur, caldura emanata de cuptorul aragazului fiind suficienta pentru a asigura incalzirea apartamentului. Si totul la preturi incredibil de mici: circa 600.000 de lei pe luna, contravaloarea gazului consumat. Iar daca ai montat un contoar de gaze individual, nici nu strici relatiile cu vecinii. Fara bataie de cap, fara riscuri (din moment ce nu se modifica nimic la reteaua de gaze), fara aprobari si autorizatii, iar cu cit stiu mai putini… cu atit mai bine!

E drept ca autorul nu a avut parte nici de patent, drepturi de autor, dividende pentru folosirea instalatiei sau alte recunoasteri oficiale, dar neamurile de la Rosiori de Vede care au „importat“ inventia au scapat ieftin cu intretinerea pe timp de iarna.

„Imi pare rau ca mi-am luat centrala“

Inginerul Constantin Rada, angajat al SC Acvaterm, cel care a inventat „gigacaloria de apartament“, spune ca, desi multi filieseni au apelat la acest dispozitiv, autoritatilor locale nu le-a suris … „implementarea“ acestei metode la nivelul intregului oras.

Lucian Neamtu, directorul societatii de distributie a agentului termic, regreta ca n-a avut ocazia sa testeze noua tehnologie pe apartamentul Domniei sale, in care a apucat sa isi instaleze o centrala de apartament.

Mariana Marin a avut incredere in eficienta inventiei inginerului Rada, si, de anul trecut, a renuntat si ea la incalzirea centralizata. E multumita de decizie, mai ales ca investitia s-a dovedit a fi rentabila, iar incalzirea a costat-o doar citeva sute de mii de lei pe luna.

„Sint foarte multumita de instalatia asta si nici nu cred ca e periculoasa; au venit si cei de la gaze, care nu au avut ce sa reproseze: in fond…e ca si cum as gati vreme de mai multe ore! E drept ca avem caloriferele debransate de la retea pentru ca apa fierbinte sa aiba circuit, dar daca stateam dupa incalzirea centralizata…“ spune femeia, administratoare la o asociatie de locatari.

Cu caldura, s-a rezolvat, urmeaza apa calda…

Exemplul Marianei Marin a fost urmat de mare parte din locatari, convinsi ca, decit sa plateasca milioane de lei pentru gigacaloria centralelor de cartier, mai bine dau citeva sute de mii de lei pentru incalzirea din timpul sezonului rece. Autoritatile locale nu vad insa cu ochi buni popularitatea de care se bucura inovatia in rindul filiesenilor.

„Debransarile de la agentul termic se fac numai in cazul in care proprietarul apartamentului face dovada ca are alta sursa de incalzire. In prezent, eu nu am decit trei cereri de debransare: una de la un medic care doar ce s-a mutat si doua de la oameni care nu stau in localitate. In ceea ce priveste dispozitivul acesta, este foarte periculos si oricind se poate intimpla o nenorocire, poate sa sara blocul in aer“, a spus Antonie Ciocioc, primarul Filiasiului si cel care aproba cererile de debransare.

Periculoasa sau nu, atita timp cit „noua tehnologie“ nu a ajuns de notorietate, oamenii nu se lauda ca au scapat de probleme, pe principiul „cu cit stiu mai putini, cu atit mai bine!“. Mai ales ca inventatorul Rada a gasit o solutie si pentru a avea apa calda. „Am tras o conducta de la bazin, pina la robinet…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS