39.2 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSimbolurile strazii Carpati sint cocina si haznaua

Simbolurile strazii Carpati sint cocina si haznaua

Cind intri pe strada Carpati, din cartierul Catargiu, te gindesti daca nu cumva ai gresit adresa si ai nimerit in zona platformei de gunoi sau daca locuitorii de aici nu au cumva ca hobby cresterea… sconcsilor. Indiferent de momentul zilei sau de numarul gradelor de afara, un miros pestilential te izbeste in fata si in cheful de viata, facindu-te sa-ti doresti sa te afli oriunde altundeva. Cei aflati doar in trecere rezolva problema prin marirea pasului si traversarea zonei in pas alergator. Drama este insa a proprietarilor caselor de pe strada duhnitoare.

De 17 ani, plaminii li se umplu cu acelasi aer viciat in care se amesteca, chinuitor, arome de gunoi statut, mizerie adunata din cocinile porcilor si continutul haznalelor golite la porti, pe timpul noptii. Problema ar putea fi rezolvata simplu, daca strada ar fi prevazuta cu canalizare. Dar ce este simplu la noi?

Pe strada Carpati, din cartierul Catargiu, problema lipsei canalizarii se perpetueaza ca un hop imposibil de depasit, de mai bine de 17 ani. Vecina cu mai multe stradute care ii impartasesc soarta, strada Carpati colecteaza, din cauza terenului mai jos, si apele menajere ale locuitorilor de pe strazile Rasinari, Teleajen, Luminitei si Maghiranului. Printre pietrele din caldarim siroiesc mereu firicele de apa si de gunoi viscos, scurse din curtile oamenilor care nu au unde sa arunce mizeria rezultata din spalarea covoarelor, a adaposturilor animalelor, cocinelor de porci si din golirea haznalelor. Nu este de mirare ca mirosul s-a impregnat parca in fiecare piatra si senzatia olfactiva este ca te afli intr-un urias WC public.

Rochia… neagra de mireasa

„Este un adevarat pericol public, un focar de infectie. Nu mai putem sa respiram! Sintem la sapte minute de centru, dar traim in niste conditii infioratoare. Pe strazile din apropiere, oamenii si-au facut canalizare din propriul buzunar, dar pe strada Carpati sint numai pensionari. Oricum, am contribui si noi cu ce putem, numai sa se rezolve ceva. Vecinii au inceput sa isi scoata si gunoiul din haznale la porti pentru ca nu au bani, deoarece o vidanjare la veceu costa 400.000 de lei“, se agita cu disperare locuitorii aparuti pe la porti. Gheorghe Olaru povesteste cum vecinul de peste drum, a carui fiica avea nunta, s-a rugat o saptamina de vecini sa nu mai arunce apa si mizerii pe strada, insa mireasa tot s-a ales cu rochia uda de scursori urit mirositoare. Elena Badea spune ca este un adevarat chin pentru nepotii ei, care nu au unde sa se joace, urmariti mereu de pericolul imbolnavirii.

Peste trei ani si jumatate, numai miros de viorele!

Demersurile facute la Primaria Craiova si la Regia de Apa au fost numeroase, dar nu au avut pina in prezent nici un rezultat. Li s-a spus, linistitor, ca se afla pe lista de prioritati, dar au trecut doi ani fara nici un semn din partea autoritatilor.

Sesizati in legatura cu problema locuitorilor de pe strada Carpati, reprezentantii Regiei Autonome de Apa si Canal (RAAC) Craiova spun ca oamenii nu mai au de asteptat decit… trei ani si jumatate.

„Strada Carpati este cuprinsa pe lista strazilor ce urmeaza sa fie canalizate in cadrul programului ISPA, sponsorizat 75% de Uniunea Europeana si 25% de consiliul local. In primavara se va face licitatia si se va stabili firma constructoare, iar in trei ani, trei ani si jumatate, toate strazile de pe lista vor fi canalizate“, a spus Steliana Badescu, purtator de cuvint al RAAC.

Locuitorii strazii Carpati pot sa stea deci linistiti. Pe de o parte, daca au asteptat 17 ani, inca trei ani de duhoare par floare la ureche, si, in plus, daca au noroc ca strada lor sa fie printre primele canalizate, poate ca nici nu mai au atit de mult de indurat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS