32.8 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025

Stiri diverse

Transport scolar cu… tractorul

Cei aproximativ 60 de elevi din satul Mirza trebuie sa parcurga peste sapte kilometri pe jos pina la scoala din Tencanau, unde invata, pentru ca nu au la dispozitie nici un mijloc de transport. Iar acelasi drum trebuie sa-l faca si la intoarcere. Asta pentru ca Inspectoratul Scolar Judetean Dolj nu a considerat necesar pina acum sa-i acorde comunei Salcuta o masina pentru transport scolar. In aceste conditii, primaria s-a descurcat cum a putut. A facut rost de un vagon de persoane, pe care l-a legat la tractorul unui satean si… gata transportul scolar. Combustibilul tractorului era suportat chiar de copii, din bursele lor scolare. Doar ca mijlocul ingenios de transport nu era in fiecare zi la dispozitia scolarilor, proprietarul avind nevoie de tractor pentru munca la cimp in perioada campaniilor agricole. Copiii au fost nevoiti astfel sa-si reia „plimbarea“ zilnica pe jos. Noroc ca iarna trecuta n-a fost prea grea pe aceste meleaguri. Pentru cea viitoare, insa… „Am solicitat in nenumarate rinduri la Inspectoratul Scolar o masina din cele acordate de Ministerul Educatiei pentru transportul elevilor. Mi s-a promis ca vom primi una chiar in aceasta toamna. Sa vedem daca promisiunea va fi tinuta“, a mentionat Ion Pavel, primarul din Salcuta.

Fie vremea rea sau buna, mortii nu mai cad din cosciuge

Datorita unei initiative laudabile a Consiliului Local din Salcuta, la inceputul acestui an a fost reabiliata o portiune insemnata din drumul pe care-si insotesc satenii spre cimitir rudele decedate. Drumul de la Mareanca, asa cum il numesc locuitorii din Salcuta, a fost inclus inca din urma cu 50 de ani pe lista cu drumurile care urma sa fie modernizate, insa, din diverse motive, inceperea lucrarilor a tot fost aminata. Principala cale de acces catre cimitirul comunal a devenit cu trecerea timpului un maidan cu hirtoape, care tulbura pina si somnul de veci al celor condusi pe ultimul drum. „Nu puteai sa duci mortul la groapa ca sarea cosciugul in toate partile“, povestesc satenii, rasuflind usurati ca au scapat de vremurile acelea. Pentru ca anul acesta, cu bani de la sateni plus sponsorizari, s-a reusit amenajarea unei portiuni de 500 de metri din drum. „De-o parte si de alta a drumului am facut canale de coasta betonate, apoi am transportat bucati de caramida si moloz de la fosta AVICOLA si le-am bagat aici. Acum pe drum se poate circula chiar si pe vreme rea“, a precizat Ion Pavel, primarul comunei Salcuta.

Activitatea consiliului local merge struna, dar fondurile lipsesc

Majoritar PSD (11 din totalul de 13 consilieri), Consiliul Local Salcuta se intelege de minune cu primarul Ion Pavel, si el avind aceeasi culoare politica. Iar consilierii sint oameni care stiu cum merg treburile obstii, printre ei fiind trei fosti primari – unul in perioada comunista si alti doi de dupa – la care se adauga si doi consilieri romi, care cunosc problemele etniei pe care o reprezinta. Singura problema pe care o au consilierii din Salcuta tine de lipsa acuta a fondurilor, caci idei au cu duiumul, ar sti cum sa gestioneze banii, dar nu prea au ce. Ca atare, pentru a face rost de bani pentru amenajarea unui tirg in comuna, au recurs la donatii. Iar primii care dau bani sint chiar ei, consilierii, cite 50.000 de lei in fiecare luna, din indemnizatia lor destul de mica.

• Pagina realizata de Simona TUDOR si Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS