23.7 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum ne vom incalzi la iarna

Cum ne vom incalzi la iarna

La ultima sedinta de guvern, guvernantii au aprobat o ordonanta care reglementeaza problema incalzirii locuintelor pe timp de iarna, stabilind si conditiile pentru montarea centralelor termice de apartament.

La solicitarea utilizatorului, centralele termice si/sau punctele termice de scara sau de imobil vor putea fi montate, cu un preaviz de trei luni, pentru imobilele ale caror bransamente sau portiuni de retele termice au fost executate initial pe cheltuiala acestuia.

Operatiunea nu va putea fi realizata insa in timpul sezonului rece. Centralele termice vor putea fi montate si la propunerea furnizorului sau a autoritatilor administratiei publice locale, cu un preaviz de minimum sase luni, dar nu mai devreme de sfirsitul sezonului de incalzire, in situatiile in care din punct de vedere tehnic si/sau economic nu se mai justifica alimentarea cu energie termica in sistem centralizat.

Debransare conditionata si cu raspundere penala

Debransarile individuale ale unor apartamente situate in blocuri alimentate cu energie termica prin reteaua urbana de distributie, indiferent de cauze, se pot realiza numai cu acceptul scris al asociatiei de proprietari si/sau de locatari, dar nu in timpul sezonului de incalzire, si dupa obtinerea in prealabil a celorlalte acorduri si avize prevazute de legislatia in vigoare. In situatia in care debransarea are loc cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual, pe baza de gaze naturale sau gaze lichefiate, se va avea in vedere ca evacuarea gazelor arse sa se faca printr-un cos care sa depaseasca nivelul imobilului.

Totodata, proprietarul apartamentului va fi obligat sa incheie un contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata, purtind raspunderea civila si/sau penala, impreuna cu firma de service, pentru eventualele pagube sau pierderi de vieti omenesti in caz de explozie provocata de proasta functionare a instalatiei individuale de incalzire.

Costul incalzirii include acoperirea cheltuielilor, ceva profit si n-are legatura cu subventia incrucisata

Actul normativ mai stabileste ca preturile si tarifele la energia termica sa asigure acoperirea cheltuielilor de productie, exploatare, intretinere, modernizare si retehnologizare, justificate economic, si un profit de cel mult zece procente. Cota de profit de maximum zece procente se aplica la costul total al activitatilor desfasurate pentru asigurarea serviciilor energetice de interes local.

In pretul de livrare al energiei termice nu vor fi incluse pierderile de agent termic, cauzate de defectiunile tehnologice de pe intregul sistem de producere, transport si distributie a energiei termice, produse prin acte de neglijenta sau intentionat.

Preturile si tarifele pentru energia termica nu pot fi stabilite promotional si nu pot include subventia ca instrument de recuperare a cheltuielilor de la alte categorii de consumatori, pe baza subventiei incrucisate.

Cota de dezvoltare, modernizare si retehnologizare a sistemelor energetice de interes local, inclusiv pentru protectia mediului, se stabileste la 3 la suta din costul total al productiei, transportului, distributiei si furnizarii energiei termice aferente utilizatorilor/consumatorilor din economie, cu exceptia consumatorilor casnici.

Fiecare… dupa posibilitati!

Tinind seama de caracterul sezonier al incalzirii si pentru a veni in sprijinul populatiei, autoritatile administratiei publice locale, precum si operatorii furnizori de energie termica pot sa decida ca energia termica livrata sa fie facturata in rate egale pe tot parcursul anului, fara a fi afectate datoriile acestora catre bugetul de stat si bugetele locale.

Echiparea sistemelor energetice de interes local si a imobilelor cu destinatie de locuinte cu dispozitive de masurare-inregistrare a cantitatilor de energie termica produse si/sau distribuite se va efectua de catre operatorii furnizori de energie termica, in mod esalonat, pina la 31 decembrie 2004. Autoritatile administratiei publice locale si operatorii vor putea solicita si obtine credite, pentru care vor acorda garantii locale, in scopul finantarii acestor programe.

Pina la finalizarea actiunii de contorizare la bransamentul utilizatorilor se admite si calculul consumurilor pe baza contoarelor de la furnizor sau in sistem pausal, conform normelor in vigoare. Utilizatorii care doresc contorizarea consumurilor de energie termica in devans fata de acest program vor putea sa achizitioneze si sa isi monteze aparate de masurare-inregistrare pe cheltuiala proprie, in baza unei documentatii aprobate de catre operatorul distribuitor/furnizor de energie termica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS