Acesta poate fi procurat din trei depozite aflate la Tirgu Jiu si Tirgu Carbunesti
Agricultorii din judetul Gorj au la dispozitie 3.500 de tone de saminta de griu subventionata. In depozitele din judet exista in prezent circa 700 de tone de griu din productia autohtona, saminta care este tratata si poate fi folosita pentru insamintari.
Pentru ca necesarul de griu este de aproximativ 3.500 de tone, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj a adus prin societatea UNISEM 2.800 de tone de griu din judetul Timis. Agricultorii vor putea achizitiona saminta respectiva din depozitele de stat UNISEM Tirgu Jiu, AGROSEM si SEMROM Tirgu Carbunesti, precum si din depozitele unor societati private, unde va ajunge insa o cantitate mai mica de griu.
Adeverinte de la primarii
Pentru a putea achizitiona griu subventionat, agricultorii va trebui sa obtina de la primarii o adeverinta in care vor fi trecute suprafetele de griu calamitate. Cu adeverintele respective vizate si de DGAIA, cumparatorii vor putea merge la depozite pentru a achizitiona griu subventionat.
Pentru suprafete calamitate in proportie de peste 50%, griul va fi achizitionat la un pret de 4.000 de lei, iar pentru suprafete calamitate 100%, un kilogram de griu va costa 1.500 de lei.
Pentru suprafetele necalamitate, griul va fi achizitionat cu subventia normala, de 36,5%, acesta insemnind un pret de 6.500 de lei, la care se adauga TVA-ul, plus pretul sacului.
„Insamintarile vor intirzia…“
Conducerea DGAIA a apreciat ca, in aceasta toamna, insamintarea suprafetelor cu griu va fi intirziata, acest lucru fiind cauzat de calitatea griului incomplet uscat si care nu ar putea rasari daca ar fi insamintat astfel.
„Griul este inca verde, nu e maturat, desi pentru aceasta perioada trebuia sa fie bun pentru saminta. Vom fi nevoiti sa aminam insamintarile. Avem 700 de tone de griu, plus cantitatea de 2.800 de tone, care va fi suficienta. Toate societatile care distribuie acest griu sint autorizate si au toate avizele sanitare de functionare. Inclusiv cele doua – trei private. Astfel am avut grija sa nu mai ajunga pe piata griu colorat si slab din punct de vedere calitativ. Avem experienta anilor trecuti, cind oamenii au cumparat saminta proasta, iar asta a afectat implicit productia“, a spus Petre Ecobici, directorul DGAIA.
35% din suprafata a fost arata
Din cauza ca productia de griu din acest an a fost de 15.000 de tone, adica mai putin de jumatate din ceea ce s-a recoltat anul trecut, DGAIA si-a propus sa insaminteze cu griu numai 12.500 de hectare. Exista insa posibilitatea, in functie si de conditiile meteorologice, sa se insaminteze 14.400 de hectare, o suprafata aproape egala cu cea de anul trecut. Din ultimele date raportate la DGAIA rezulta ca pina saptamina trecuta fusese arata 35% din suprafata, reprezentind 5.824 de hectare.