22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiranda Elena nu da Gazeta de Sud pe intersectiile din Occident

Piranda Elena nu da Gazeta de Sud pe intersectiile din Occident

„Furatu’ e treaba grea si nu merita. Vind Gazeta si ma descurc bine!“

Nu are nici o saptamina de cind a luat ziarele prima oara la sub brat si deja vinde intr-un ritm de 80 de bucati pe ora. Cu o dezinvoltura de parca-ar fi volant de-o viata. Putea sa-si gaseasca o intersectie undeva sub luminile Parisului, ca n-ar fi simtit frantujii inca o mina intinsa la cersit ori lunecind prin buzunare, intre atitea mii. Oricit ar parea de straniu, piranda noastra a ales sa-si munceasca banul calcind zece ore pe zi asfaltul lui Bulucea. Sa le arate sutelor de hoinari din Fata Luncii ca se poate si-asa.

Vinde Gazeta de Sud in intersectia de la Casa Stiintei din Craiova. O cheama Elena Constantin si are 38 de ani. E tiganca, arata si se poarta ca in filmele lui Kusturica si e bucuroasa ca asa a vrut Dumnezeu. Primul salariu l-a incasat prin 1990, cind s-a angajat ca maturatoare la Salubritate. Banii erau putini insa si, dupa vreun an, a luat drumul Germaniei. Cind vine vorba de tiganii care pleaca la munca in Europa, Elena spune lucrurilor pe nume: „Stie si romanii, si tiganii ca in strainatate se cistiga bani mai multi. Acolo, ziua de munca se plateste cu 40 de euro. In Italia, cine a apucat sa plece a cistigat si 50-60 de euro pe zi. Da’ din munca cinstita, minca-t’-as, nu din furat. Ca furatu’ e treaba grea si nu se merita.“ Acum nu mai vrea sa plece, pentru ca trebuie sa aiba grija de cei cinci copii si, oricum, la doua-trei sute de mii de lei cit poate cistiga zilnic din vinzarea ziarului, de ce-ar mai pleca?

„Fata a mai mica are cinci ani, iar a mare a facut 14. E la scoala, stie sa citeasca Gazeta!“, spune piranda, care parca nu mai are loc in camasa de atita mindrie. „De-asta m-am si apucat sa vind ziare, ca sa am bani sa-i cresc pe toti cinci“, adauga Elena. Astfel, tiganca dovedeste ca cine are chef sa munceasca poate sa si cistige bine: „Ziarul se vinde bine. Cumpara romanii, nu se feresc de mine, ca sint tiganca. Da’ si eu stiu sa-i conving si sa-mi fac clienti fideli, care sa cumpere in fiecare dimineata. Ce mai, ma descurc bine!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS