Zeci de dascăli craioveni au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva retrocedărilor de clădiri şi terenuri care aparţin unităţilor de învăţământ din Bănie. Lor li s-au alăturat şi elevi, care pentru aproape un ceas au stat în frig, alături de profesorii lor, încercând cu toţii să atragă atenţia autorităţilor.
Dascălii craioveni au ieşit în stradă, timp de trei săptămâni, şi au mărşăluit în tăcere prin centrul oraşului, prin faţa Primăriei, Prefecturii Dolj şi Consiliului Judeţean Dolj. Au încercat să atragă atenţia autorităţilor asupra retrocedărilor de terenuri şi clădiri care aparţin unităţilor de învăţământ şi a căror valoare imobiliară creşte de la lună la lună. Ieri, în cadrul celui de-al treilea protest consecutiv, primarul Craiovei, Antonie Solomon, i-a chemat pe reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, pe cei ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, precum şi conducerea Colegiului Naţional „Elena Cuza“ la discuţii şi a promis că va face şi el demersuri la Bucureşti, pentru modificarea legii, astfel încât clădirile şi terenurile şcolilor să nu mai fie retrocedate în natură. „În primărie veţi găsi mereu un partener loial şi vă sprijin în acest protest al dumneavoastră, dar nu am ce să fac ca să opresc aceste retrocedări. Înjuraţi-i pe cei care dau sentinţe aiurea şi care nu ţin cont de terenurile şi clădirile unităţilor de învăţământ! Jumătate din bugetul primăriei merge către şcoli şi mulţi bani sunt folosiţi pentru răscumpărarea terenurilor şi clădirilor pierdute, dar nu pot să iau înapoi tot. Ar însemna să dau tot bugetul ca să răscumpăr şcolile“, a spus primarul Solomon.
„Să ne sprijiniţi prin diferite adrese, memorii la ministere pentru că, dacă ne unim forţele, poate că legea va fi modificată. Această acţiune a fost la scară redusă pentru că nu am vrut să perturbăm procesul de învăţământ, dar, la un moment dat, dacă această situaţie va continua, vom închide toate şcolile şi toţi dascălii vor ieşi în stradă“, a spus Constantin Rada, preşedintele USII Dolj.
Şi elevii îşi apără şcolile
În timp ce sindicaliştii doljeni discutau cu primarul Solomon, în Piaţa „Mihai Viteazul“ elevi şi dascăli protestau împreună, în tăcere, înfruntând frigul, vântul şi câteva picături de ploaie. „Şi elevii sunt alături de noi pentru că şi ei îşi fac griji pentru şcolile lor. Se gândesc că trebuie să se mute în alte locaţii. Ei ştiu că şcoala este a întregii comunităţi“, a spus Constantin Lungulescu, vicepreşedintele SIP Dolj. „Am venit aici pentru şcoala noastră, care a pierdut o clădire. Nu am venit pentru noi, că noi avem clasa în altă clădire, ci pentru cei mici, care nu vor mai avea unde să înveţe“, a spus Melania, elevă în clasa a VIII-a la CN „Elena Cuza“. „Toţi elevii trebuie să stea în aceeaşi şcoală, dar colegiul nostru nu mai are o clădire şi toţi profesorii sunt supăraţi. Noi suntem de partea lor“, a spus Anca, elevă a colegiului.
Guvernul le fură dascălilor tichetele-cadou
Dacă şi de această dată conducerea Prefecturii Dolj şi cea a Consiliului Judeţean Dolj au ignorat protestul dascălilor, mai-marii de la Bucureşti au răspuns se pare într-un mod original, printr-o ordonanţă de urgenţă care ia din bugetul alocat educaţiei câteva sute de milioane de lei şi le anulează profesorilor dreptul de a beneficia de tichete-cadou de sărbători. Adică după ce sindicaliştii doljeni au convins câteva primării doljene să le dea cadrelor didactice tichete-cadou de Paşti, acum guvernul anulează tot. „Guvernul ne-a răspuns printr-o ordonanţă de urgenţă prin care ne ia tichetele-cadou şi tichetele de creşă şi 300 de milioane de euro din bugetul alocat învăţământului. Adică, guvernul anulează o lege dată de parlament. Păi cine conduce în ţara asta? Mai avem noi nevoie de parlament? Pentru moment, vom suspenda aceste acţiuni şi ne gândim alte forme de protest deoarece lucrurile nu pot rămâne aşa“, a explicat Constantin Rada. După aproape o oră, dascălii şi elevii au plecat din piaţă.