36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDeputatul de Olt, Florin Georgescu, a promis ca Rulmenti Slatina se privatizeaza pina la sfirsitul lunii septembrie

Deputatul de Olt, Florin Georgescu, a promis ca Rulmenti Slatina se privatizeaza pina la sfirsitul lunii septembrie

El le-a cerut salariatilor infometati de opt luni sa mai aiba putina rabdare

Deputatul PSD de Olt, Florin Georgescu, a poposit ieri la Slatina, la insistentele probabil ale prefectului de Olt, Marin Diaconescu, si auzind de protestele disperate ale salariatilor de la SC RULMENTI SA Slatina, pentru a sta de vorba cu acestia, avind in plan insa vizitarea oraselului calamitat de inundatii la inceputul lunii august, Draganesti-Olt, si o sedinta de partid la Bals.

Timp de o ora si jumatate, acesta a discutat, la sediul Prefecturii Olt, cu prefectul judetului, directorul fabricii, Victor Barbu, deputatul PSD de Olt, Ion Bozga,si cu o delegatie a sindicalistilor de la RULMENTI, formata din sapte persoane, la sedinta participind si reprezentantii presei locale.

Monopolizind, Florin Georgescu nu a ratat ocazia de a-si etala cunostintele de specialist in economie, tinindu-le celor prezenti teoria economiei de piata, conform careia, daca fabrica intra in lichidare (Doamne fereste!), fiecare creditor isi ia bucatica care i se cuvine, in mod egal, angajatii avind prioritate, ceea ce inseamna ca isi vor lua cu siguranta „ceva salarii“.

In ceea ce priveste problemele privind debransarea de la energia electrica, care a dus de multe ori la paralizarea activitatii in fabrica, si a faptului ca guvernul a dat printr-o ordonanta de urgenta un ajutor social de peste 70 de miliarde de lei Combinatului de la Resita, deputatul de Olt le-a explicat pe scurt sindicalistilor slatineni ecuatia „CONEL-acorduri FMI- intrare in NATO – baieti americani – navalirea investitorilor“.

Totusi, Florin Georgescu a promis salvarea „mortului“, asa cum a numit el societatea RULMENTI Slatina: „Stati linistiti, ca pina la sfirsitul lunii septembrie sinteti privatizati!“, informindu-se in acelasi timp despre detaliile „namolului“ in care se afla societatea si punind lucrurile la punct prin intermediul unui telefon mobil.

Intr-o atmosfera marcata de personalitatea sictirita a deputatului (sau de hainele „firmate“ ale acestuia), salariatii si directorul fabricii nu au avut curajul sa comenteze prea mult raspunsurile acestuia sau sa-l contrazica cu realitatile din societate.

„E unu’ care vrea sa va cumpere…“

Motivul pentru care salariatii de la RULMENTI au reluat, in urma cu doua zile, protestele intrerupte in primavara il constituie lipsa banilor, dar mai ales faptul ca singura firma interesata de cumpararea fabricii, „la pachet“ impreuna cu RULMENTUL Brasov, a fost data la o parte de la licitatia fabricii brasovene, iar ca o consecinta, aceasta s-a retras si de la licitatia fabricii slatinene, pentru care i se ceruse o suma mult prea mare, 78 de miliarde de lei. Deputatul Florin Georgescu a spus insa ca privatizarea nu s-a mai realizat prin firma MONDEXIM din Brasov deoarece a fost neserioasa:

„Respectivul ofertant s-a dovedit a fi neserios. Nu a facut ce trebuia si nu si-a indeplinit sarcinile si promisiunile la negocieri“.

Acesta a promis oamenilor ca privatizarea SC RULMENTI SA Slatina se va realiza pina la sfirsitul lunii septembrie: „Am vorbit cu ministrul Musetescu si mi-a spus ca luni se da anuntul de privatizare. Se va merge pe o procedura scurta, de zece zile, in loc de 30. Pe 12 septembrie se deschid plicurile. Se zice ca este un ofertant care cica e om serios, dar vor aparea si altii si vor concura toti. Pretul va fi lasat foarte jos, pentru ca acela care vine sa bage mai multi bani in investitii. Datoriile vor fi transformate in capital, iar noul patron trebuie sa negocieze restul cu furnizorii, cu gazele, cu ELECTRICA. Negocierile o sa dureze pentru ca trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru urmatoarea perioada. Asa ca nu va mai legati speranta in celalalt.(…) Domne’, privatizarea e sigura in conditiile in care eu dadui telefon si omu’ m-a asigurat ca se face!“

Sindicalistii care au fost prezenti la prefectura i-au cerut deputatului sa-i ajute sa vinda unele bunuri din societate si sa inchirieze doua terenuri din fata fabricii ca sa faca rost de bani pentru salarii, la aceste initiative punindu-li-se bete-n roate din partea APAPS.

„Nu mai rezistam luna asta. Crapam!“

Sindicalistii i-au mai spus deputatului ca, din cauza debitelor, apartamentele le-au fost debransate de la apa, gaze, curent electric si este posibil sa li se puna chiar ipoteca. De asemenea, ei si-au amanetat lucrurile din case, iar acum nu mai au nici o solutie pentru a scoate macar banii de piine:

„Nu mai avem nici un ban. Noi nu mai rezistam luna asta. Crapam!“. Solicitindu-i o solutie prin care oamenii sa faca rost de bani pentru mincare si rechizite scolare pentru copii, deputatul le-a raspuns mai in sictir, mai in serios: „Il punem pe patron pe masa si-l papam, ce putem sa facem? Intelegem ca situatia dumneavoastra e dificila, da’ nu putem sa dam cu banii asa… E legea care nu ne lasa. Exista un program social pentru acordarea de rechizite si manuale gratuite, iar la repartizarea lor prefectura si Inspectoratul Scolar vor avea in vedere sa le dea cu prioritate celor care nu si-au mai luat salariile de luni de zile, asa cum sinteti dumneavoastra.“

Peste 200 de miliarde debite

Societatea RULMENTI SA Slatina are in prezent debite de peste 200 de miliarde de lei la energia electrica, gaze si la ceilalti furnizori de materii prime si servicii. Dupa intreruperea activitatii la inceputul anului, timp de 140 de zile, din cauza sistarii energiei electrice, perioada in care au avut loc numeroase miscari de strada ale sindicalistilor, numirea in martie a noului director Victor Barbu a readus speranta in rindurile salariatilor. A fost platita o parte a datoriei catre ELECTRICA, s-a intocmit un plan de reesalonare a debitului, iar societatea a fost rebransata la reteaua de curent. In urma vinzarii unor produse realizate in fabrica, salariatii au primit aproximativ trei milioane de lei.

Procesul tehnologic ar putea fi intrerupt din nou astazi, deoarece nu exista bani pentru achitarea ratei la energia electrica. In plus, oamenii au intrerupt lucrul de doua zile, deoarece, spun ei, au ajuns la capatul puterilor. Ei vor ca fabrica sa se privatizeze si sa li se dea salariile restante sau sa fie lichidata, sa poata intra in somaj, si, bineinteles, sa li se achite restul de bani din salarii.

La RULMENTI Slatina, peste 250 de salariati sint sot si sotie, ceea ce inseamna ca nici unul nu poate intretine familia. Pentru starea in care se afla societatea RULMENTI, sindicalistii ii acuza pe proprietarul acesteia, APAPS, care detine 79,5% din actiuni, si pe reprezentantii acestei institutii, care sint indiferenti la problemele sociale create. „Am facut carare la APAPS si am ajuns sa-i cunosc pe toti directorii. Ne tin pe la usi sau ne paseaza. Cum e posibil ca o directoare de la APAPS sa aiba salariu de 2,7 miliarde de lei intr-un an, adica vreo 200 de milioane pe luna, iar noi sa nu avem nici trei sute de mii pe luna?“, intreba liderul Sindicatului Liber de la RULMENTI, Nicolae Calin.

La rindul sau, deputatul Florin Georgescu a spus ca il va lua la intrebari pe reprezentantul APAPS la societatea slatineana, Atanasie Sandulescu, care, dupa spusele salariatilor, nu a mai venit prin fabrica de peste 80 de zile, dar a pretins comisionul de opt milioane de lei cuvenit: „Acum e in concediu, vad ca are mobilul inchis. Cind vine, il trag de barba, ca eu l-am pus.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS