Colegi de treabă, salariu bun. Aţi găsit, în sfârşit, un loc de muncă ideal. Dar cum o minune nu ţine prea mult, trebuie să învăţaţi să fiţi atent la semnele care vă pot transforma din angajatul model în angajatul pus pe tuşă.
Conform site-ului www.myjob.ro, trebuie să observaţi tot ce se întâmplă la serviciu, să citiţi printre rânduri cele spuse de colegi, subalterni şi şefi, pentru a şti care este părerea lor despre dumneavoastră.
Începeţi prin a observa reacţiile colegilor cu care interacţionaţit. Cei cu care petreceţi cele mai multe ore la birou vă pot da, indirect, cel mai util feedback. Descifraţi-le limbajul secret şi acţiunile ca să aflaţi cum vă privesc în realitate.
O evaluare negativă
Dacă, la ultima evaluare pe care şeful direct sau responsabilul de resurse umane a făcut-o întregului personal, aţi fost una dintre puţinele persoane despre care nu a avut nimic pozitiv de spus, atunci aveţi motive de îngrijorare. Prezentarea rezultatelor evaluărilor începe, de obicei, cu părţile bune, cu activităţile la care excelaţi sau pe care le desfăşuraţi mulţumitor. Dacă nu a existat această primă parte înseamnă că sunteţi într-o situaţie delicată: ori faceţi eforturi la acest loc de muncă, ori începeţi să vă căutaţi altul. Trebuie să ţineţi cont de ce anume vă aduce mai multe beneficii.
Colegii vă evită
Secretara nu vă mai zâmbeşte. Colegii cu care vă înţelegeaţi bine evită acum să vă vorbească. Nimeriţi într-o discuţie legată de birou şi brusc subiectul se schimbă. Aţi fost omis de la ultima şedinţă la care, în mod normal, ar fi trebuit să participaţi. Toate acestea sunt semne că lucrurile nu sunt deloc roz la birou. Ceva nu este în regulă şi trebuie să aflaţi ce.
Şefii sunt cu ochii în patru
Până acum nu trebuia să raportaţi nimănui, pentru că şeful ştia că vă faceţi treaba bine. De la un timp însă, trebuie să îi spuneţi ce şi cum faceţi şi, în plus, înainte să finalizaţi un proiect, trebuie să-i cereţi aprobarea. Întrebaţi-vă ce anume din ceea ce aţi făcut l-a determinat pe superiorul dumneavoastră să îşi piardă încrederea şi să recurgă la măsuri de control.
Dacă aţi analizat tot ce era în jurul dumneavoastră, treceţi la următorul nivel. Trebuie să gândiţi din perspectiva şefului, să analizaţi ce se petrece în companie, care sunt factorii externi, cine mai este implicat în procesul de luare a deciziilor, ce sau cine s-a schimbat.
Vremuri noi, şef nou
Eraţi obişnuit cu stilul de lucru al fostului manager şi persoana care i-a luat locul nu vă place. Nu este cazul să îi arătaţi acest lucru şi nu trebuie să faceţi totul aşa cum eraţi obişnuit sau cum cerea vechiul şef. Dumneavoastră, ca nou şef, cum aţi reacţiona dacă primul raport trimis de un angajat ar fi în alt format decât cel cerut? Asta în condiţiile în care aţi precizat care este formatul dorit, iar angajatul l-a făcut aşa cum era obişnuit.
Bârfe şi zvonuri
Zvonistica este un „sport“ la care oricine se pricepe şi este practicat cu succes în multe medii, printre care şi companiile. Cu cât este mai mare compania, cu atât sunt mai mulţi „sportivi“. Nu este indicat să practicaţi acest „sport“, dar s-ar putea să vă folosească dacă plecaţi urechea la ce „se zvoneşte“. Dacă aţi auzit că firma va trece printr-o perioadă de restructurări şi reduceri de personal, există posibilitatea, nu certitudinea, ca acest zvon să conţină o urmă de adevăr.
Unii promovează, alţii bat pasul pe loc
Dacă noul director general a promovat un coleg pe un post superior şi acum cel cu care împărţeaţi sarcinile a ajuns în poziţia de a vă fi şef, trebuie să vă adaptaţi. V-ar fi util să analizaţi modul în care a reuşit colegul să fie promovat. Învăţaţi din experienţa lui, astfel încât să fiţi mai eficient şi, la următoarea acţiune de promovare, şeful să ştie clar pe cine să aleagă.