34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDiscuţiile dintre minerii din Valea Jiului şi ministrul Economiei nu au condus la niciun rezultat

Discuţiile dintre minerii din Valea Jiului şi ministrul Economiei nu au condus la niciun rezultat

Discuţiile dintre reprezentanţii minerilor din Valea Jiului şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, desfăşurate astăzi la Bucureşti, nu au condus la nici un rezultat, a declarat liderul sindical Zoltan Lacataş.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lakatos, a precizat că au fost luate în discuţie mai multe variante de soluţionare a revendicărilor, dar că nu s-a ajuns la nici un rezultat, transmite corespondentul NewsIn.

"În perioada următoare, va trebui să facem simulări, la Compania Naţională a Huilei Petroşani, între administraţie şi partea sindicală, pe o proiecţie de buget”, a spus liderul sindical..

Lakatos a precizat că medierea care urma să aibă loc, vineri, la sediul Direcţiei Muncii Hunedoara, a fost amânată pentru data de 4 martie.

Liderul LSMVJ a mai spus că, în data de 7 martie, expiră contractul colectiv de muncă dintre administraţia companiei şi Ligă. „Este clar că, până la această dată, trebuie să încheiem un nou contract cu administraţia companiei”, a afirmat Lakatos.

Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului s-au întâlnit cu ministrul Economiei şi Finanţelor după ce administraţia Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a refuzat să ofere ortacilor o majorare salarială de 25%. Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere (LSM) din Valea Jiului, Zoltan Lakatos, a declarat, miercuri, că minerii au declanşat conflictul de muncă, după ce negocierile cu Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani pe tema creşterilor salariale din noul contract colectiv de muncă au eşuat. Administraţia CNH a oferit o majorare de numai 10%.

Pe lângă majorarea salariilor cu cel puţin 25%, minerii mai solicită alinierea prevederilor din noul contract colectiv de muncă cu cele din contractul la nivel naţional, cu cele la nivel de ramură minerit şi geologie şi cu dispoziţiile din Codul Muncii. Sindicatele mai cer reorganizarea CNH Petroşani şi ştergerea datoriilor istorice, dar şi notificarea Comisiei Europene în privinţa ajutorului de stat, care va fi acordat companiei pentru perioada 2008-2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS